Back U bevindt zich hier: Home Cultuur Cultuur & zo Cultuur&Zo: Natiecreatie met WildCoast@rt - Parbode Sneak Peek
donderdag, 17 november 2016 14:57

Cultuur&Zo: Natiecreatie met WildCoast@rt - Parbode Sneak Peek

Geschreven door Ruth van der Kolk

Jarenlang werkte hij als jurist, maar op een dag besloot Luciel Becker het roer om te gooien. Hij werd kunstenaar. Niet veel later werd de op zichzelf staande kunststroming WildCoast@rt geboren. Een stroming met een geheel eigenzinnige, multiculturele filosofie.

“Tegenwoordig zijn er te veel broodkunstenaars in ons land”, begint Becker, terwijl hij tussen de schildersezels en schilderijen in zijn stoel gaat zitten. “De meeste kunst leidt tot vermaak en ontspanning. Het is een hele business. Maar kunst, zoals WildCoast@rt, kan ook een heel andere functie hebben: een volk helpen bepalen welke richting het op kan. Daar staat deze stroming voor. Van een koloniale multicultuur naar een postkoloniale cultuur met integratie.” Hij benoemde WildCoast@rt naar de landstreek ‘Wilde Kust van Guyana’, dat verwijst naar een trefpunt van vele culturen waar de kunstenaar graag op inspeelt.
Becker streeft naar een multiculturele samenleving waarbij burgers, ongeacht hun afkomst, cultuur, godsdienst en huidskleur, onvoorwaardelijk respect tonen voor het hele spectrum van culturele diversiteit. Tegelijkertijd wil de kunstenaar ook dat mensen betrokken zijn met elkaar, zodat er intercultureel op elkaar wordt ingespeeld.
“My roots lay buried in Suriname, this means that I have the ways and customs of a Surinamer. I can wear a pangi, sing a Hindustani song or tell an Anansi tori. It’s all part of me. That’s why the theme of my work is ‘Kulturu Konmakandra’. Cultures come together. I get inspiration from all the subcultures of which Suriname exists”, citeert Becker de kunstenaar Soeki Irodikromo. Een pionier, een Surinamer die zijn eigen afkomst en die van anderen erkent.

Verder lezen? Het hele artikel is te lezen in het novembernummer van Parbode.