Back U bevindt zich hier: Home Cultuur Muziek & zo Off The Chartz Mix 2016 Summer Edition
dinsdag, 22 november 2016 10:06

Off The Chartz Mix 2016 Summer Edition

Geschreven door Robin Austen

Rob de Clercq is de artiestennaam van Robert de Clercq (Nickerie, 1984). De dj, die inmiddels is afgestudeerd aan de FHR Lim A Po School of Business, raakte naar eigen zeggen begeesterd door het vak toen hij als 18-jarige in Club Millennium een dj de ene na de andere plaat als een soort breiwerk aan elkaar zag rijgen. Wat hij vooral interessant vond, was dat de dj niet alleen maar goed kon mixen, maar ook meester was in het bespelen van het publiek en de sfeer naar een hoogtepunt wist te brengen.

Dj’s werden halverwege de jaren 80 van de vorige eeuw steeds populairder in Suriname. Waar het eerst nog gewoon ging om plaatjes draaien en de juiste sfeer aanvoelen, kwam er met name door de populariteit van de elektronische muziek een nieuw element bij: ‘de mix’. Een moderne dj in het Suriname van begin jaren 90, moest niet alleen een goede en uitgebreide smaak hebben. Hij moest ook in staat zijn om verschillende genres, van disco en soul tot ‘bigi poku’, zonder al te veel ritmische oneffenheden naadloos in elkaar te kunnen mixen.

De Clercq heeft ervoor gezorgd dat hij deze basisvaardigheid goed beheerst. Wie zijn producties beluistert, merkt direct dat de verschillende nummers eigenlijk worden opgerekt tot één meganummer, zonder dat je het doorhebt. Terwijl dj’s vroeger vooral auditief waren ingesteld, heeft De Clercq met zijn videobeelden een nieuw element aan het vak toegevoegd. Sinds 2013 worden zijn producten in HD uitgebracht, zowel op dvd als blu-ray. De artiest beschouwt zichzelf als dj, maar ook als producer. In een interview zei hij daarover: ‘Ik noem mezelf producer, omdat ik iets creëer met behulp van mijn kennis en technische vaardigheden. Met mijn mixjes geef ik het publiek een beeld van de hits door middel van concepten. In Suriname is er wel degelijk behoefte aan zulke non-stop muziekproducten’. Off the Chartz Video Mix 2016 Summer Edition is ook dit jaar een mengsel van verschillende genres. Een soort blauwdruk van de belangrijkste hits van 2016, die geraffineerd aan elkaar zijn gesmeed. De Clercq is gepassioneerd liefhebber van de Miami Beat; muziek die begin jaren 80 is ontstaan in Miami en New York en ook bekend staat als freestyle music. Maar als allround Surinaamse dj kan hij het zich niet permitteren om zich alleen op deze muzieksoort te focussen. Off the Chartz Video Mix is het hoor- en zichtbare bewijs van zijn uiteenlopende muzikale kennis en smaak. Hoewel het in Suriname bijna altijd warm is, creëert hij met zijn zonnige potpourri toch het ultieme ‘zomergevoel’ tijdens de vakantieperiode. Ook dit jaar is hij daarin met lof geslaagd!

Rob de Clercq, Off The Chartz Mix 2016, Summer Edition