Back U bevindt zich hier: Home Cultuur Charles Chang
Charles Chang

Charles Chang

maandag, 01 januari 2007 22:00

Muziek maken op je gevoel

South South West behoort tot de top in Suriname. De naam vande band is overgenomen uit de titel van het bekende boek van Albert Helman.Tijdens oudjaar reden ze weer met hun soundtruck door de binnenstad. Tweestonfutu’s, Errol de la Fuente en John Lie A Kwie, vertellen over het verledenen succes van de muziekformatie. 

Comments ()
zaterdag, 19 juni 2010 18:25

Grenzen van een soldatenleven

soldaten1.jpg

 

‘Old soldiers never die, they just fade away’. De zin uit een oud legerliedje werd wereldberoemd sinds generaal Douglas MacArthur die gebruikte aan het eind van zijn afscheidstoespraak in 1951. Deze beeldspraak lijkt ook uit te komen voor Gilles Edens, militair in hart en nieren en fervent verzamelaar van tinnen soldaten. Met zijn in Paramaribo wonende weduwe Soeki Edens-Somokario blikt Parbode terug op zijn bewogen leven.

 

Comments ()
woensdag, 31 mei 2006 23:00

Man eet Hond

Iedereen gaat anders om met zijn hond. Bij enkelen wordt hijbehandeld als gezinslid. Andere honden blijven - afhankelijk van grootte enbijtgevaar - binnen de erfschutting of vierentwintig uur aan de ketting. Maarsómmige Surinamers zien de hond toch het liefst gekookt op tafel staan!

 

Comments ()
vrijdag, 30 juni 2006 23:00

Mi wini man!

Het is nog vroeg in de morgen. Een tot cadeau versierde autovoor de ingang, zuigt me als een magneet naar binnen. Daar, in deglamourspeelruimte, klinkt een bekend nummer, en de zachte vloerbedekking voeltals hersteltherapie voor mijn voeten. Er hangt een levendige sfeer door debedrijvigheid, rinkelgeluiden en knipperlichtjes. Op dit deel van de dag, demeest productieve arbeidstijd, is het casino al goed bezocht.

Comments ()
vrijdag, 30 juni 2006 23:00

Op de geur van gebakken patat

Een schone aarde, daar praten we vaak over, maar als het opgedrag aankomt dan is het even wat anders. Al dat gedoe! Het afval gaat met devuilophaal mee, wordt verbrand of in de bosjes gesmeten. Als we er maar van afzijn. Terwijl we er toch nuttige dingen mee zouden kunnen doen. Onze autostarten bijvoorbeeld.

Comments ()

Een positief woord over het woonproject Sunny Point zul jeniet makkelijk horen. Alle woningen zijn door krakers bezet en als er eenverdachte gezocht moet worden, kan de politie daar beginnen. Twee jaar geledenvond justitie het welletjes: tegen vijf uur in de ochtend werd met groteovermacht een bezoek gebracht aan het criminele nest. Zware militairevoertuigen werden daarbij ingezet. “We hadden het hele project omsingeld”, zegteen lid van het A-team, “ze werden verrast en konden nergens heen.”

Paramaribo kon weer rustig slapen. Ook de krakers, want deactie was niet voor hen bedoeld. Aan hen lijkt geen enkele autoriteit devingers te willen branden.

 

Comments ()
dinsdag, 17 november 2009 22:18

Pater Bas Mulder halve eeuw in Suriname

 

'Als het zover is, ga ik naar Boxmeer'

 

In september was pater Bas Mulder vijftig jaar in Suriname. Waarschijnlijk is er geen sterveling in Suriname die hem niet kent. Na vijf decennia denkt hij voorlopig niet aan stilzitten. “Ik zou met pensioen kunnen gaan, maar dan sta je buiten het leven. En ik heb nog heel wat te doen.” 

Comments ()
donderdag, 31 augustus 2006 23:00

Gerookte duivels en ander zwemmend gespuis

Het is tien uur ’s morgens. Op de Commewijne, bij NieuwAmsterdam, is het nog koel en rustig. Een boot vol vis meldt zich aan.Opzienbarend, als je bedenkt dat de vangst in één nacht is binnen gehaald meteen hoeveelheid lijnen waaraan elk een aantal vishaken is gebonden. Barbamansen de grotere koepila’s zijn geen moeilijke vissen om te vangen; ze haken zichzelfaan de haak vast.

Comments ()
donderdag, 31 augustus 2006 23:00

CAMPUS VAN GELOOF, HOOP EN... ANGST

universiteit.jpg

“Dit aantal afgestudeerden geeft aan dat studenten hundoelstellingen willen halen...”. Woorden van een geëmotioneerdestudentenvertegenwoordiger tijdens de Eerste Gemeen schappelijke Bul uitreikingvoor de drie faculteiten der Maatschappij, Medische- en TechnologischeWetenschappen, 30 juni jl. Enz. enz.- de begintekst van de redactie uit het informatiebulletin ADEKUS van deAnton de Kom Universiteit van Suriname.

 

Comments ()
zaterdag, 30 september 2006 23:00

Tarzan Tree

Nickerie. Het is even voor achten. De opgeloste kou van deafgelopen nacht is nog net voelbaar onder de west Surinaamse zon. Kwetterendepapegaaien vliegen over terwijl zangvogelbezitters naar de akoestiek luisterenvan hun meest dierbaren op de trot. In het centrum is alles nog dicht maar hetleven is al op gang gekomen. Behalve bij de Tarzan Tree, een oase van rust eneen hangmat.

Comments ()
Pagina 1 van 3