Back U bevindt zich hier: Home Opinie Analyse Suriname maakt zich niet druk om klimaattop in Parijs
vrijdag, 20 november 2015 14:54

Suriname maakt zich niet druk om klimaattop in Parijs

Geschreven door Theo Ruyter

In Parijs begint op 30 november de internationale Klimaattop, waar wereldleiders bij elkaar komen om (alweer) proberen afspraken te maken om de klimaatverandering tegen te gaan. Volgens velen is het erop of eronder, nu of nooit. Een reden voor Parbode om eens te kijken, in hoeverre Suriname wakker ligt van het klimaatprobleem. In ieder geval binnen de politiek niet zo heel erg.

Onze laatste kans om te ko- men tot harde, wereldwijd geldige afspraken waarmee we klimaatverandering een halt toeroepen.’ Aldus de internationale business site Triple Pundit op 23 september in een artikel over de klimaattop in Parijs. Na de afknapper van een soortgelijke conferentie in Kopenhagen (2009), waar de verwachtingen hooggespannen waren, is in heel wat landen de aandacht ingezakt. Maar de doorgaande stroom informatie over de aard van het probleem en de niet te missen aanwijzingen dat de verandering nu al gaande is, hebben voor een kentering gezorgd.

Toen de speciale Franse ambassadeur voor klimaatzaken, Jean Mendelson, tijdens een rondreis in LatijnsAmerika in september ook Suriname aandeed, werd hij ontvangen door minister van Buitenlandse zaken Niermala Badrising. Deze hield haar gast voor dat milieu voor de regering zo belangrijk is, dat de coördinatie van milieuzaken is toevertrouwd aan het Kabinet van de President (KvdP). Wat klimaatverandering betreft, stelt Suriname zich, aldus de minister, vooral op als een kwetsbaar land, dat internationale steun verdient bij het treffen van maatregelen om rampen te voorkomen.

Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.