Back U bevindt zich hier: Home Opinie Analyse Op het slagveld van NH
woensdag, 20 april 2016 08:00

Op het slagveld van NH

Geschreven door Theo Ruyter

Een van de verrassingen van de begrotingsbehandeling van dit jaar was de volte-face van minister Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) inzake de goudpontonsin het district Brokopondo. Kort na het aantreden van het kabinet Bouterse-Adhin had hij nog geroepen: ‘Ik kan u verzekeren dat hetfenomeen ‘scaliantes op het stuwmeer’ definitief ten einde is’, aldus Starnieuws op 16 september.

Krap vijf maanden later, op 9 februari, toverde hij in De Nationale Assemblée (DNA) een schikking uit de hoge hoed, die behelsde dat de eigenaars van de destijds in beslag genomen skalians twee jaar in de Sarakreek mochten gaan werken.

Dodson voerde twee hoofdargumenten aan voor zijn ommezwaai. In de eerste plaats dat de overheid al jaren de betrokken drijvende goudwinnerij had gedoogd en daarmee verwachtingen had gewekt, met name dat ze in de Sarakreek geaccommodeerd zouden worden. In de tweede plaats dat het enige alternatief, te weten ontmanteling van de platforms en schadeloosstelling van de eigenaars, de staat enkele miljoenen USdollar zou hebben gekost. Op beide argumenten viel natuurlijk wel wat af te dingen, maar op aandringen van NDP-fractieleider Misiekaba – ‘ik adviseer de minister niet in te gaan op verdere vragen, want de regering heeft nu volledige openheid gegeven’ – verklaarde Dodson dat de kwestie eens en voor altijd was opgelost.

En DNA gehoorzaamde unaniem. Zelfs in de moties van de oppositie, die bij de sluiting van de begrotingsbehandeling werden aangehouden, kwam de zaak niet meer terug.

Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.