Back U bevindt zich hier: Home Opinie Opinie Vogelvrije kruimeldieven
maandag, 21 maart 2016

Vogelvrije kruimeldieven

Geschreven door  Armand Snijders

Politieagenten, militairen en leden van andere geüniformeerde diensten hebben de neiging erg snel naar hun wapen te grijpen. Voor verdachten, die zich vaak schuldig hebben gemaakt aan een relatief licht misdrijf, niet zelden met dodelijk gevolg. Slechts zelden trekken de schutters en hun bazen het boetekleed aan.

Iedere burger begrijpt dat politieagenten af en toe genood- zaakt zijn vuurwapen-geweld te gebruiken om levensgevaarlijke criminelen een halt toe te roepen. Zoals op 9 november van het afgelopen jaar, toen rovers in de Bonistraat door de politie werden klemgereden en direct met zwaar geschut het vuur openden en twee agenten verwondden. Twee rovers overleefden de schietpartij die volgde niet, drie anderen raakten gewond. Door hun optreden hadden de dienders van de sterke arm waarschijnlijk erger voorkomen, dus alom klonk bewondering.

Maar in veel andere gevallen kun je je afvragen of het wel echt nodig was de wapens te trekken. Zo moest de zeventienjarige Navin Vikash op zaterdag 9 januari de wat klungelige beroving van een pompbediende bij een benzinestation aan de Coesewijnestraat met de dood bekopen. Hij had de pech dat een CIVD’er ter plaatse het nodig vond om Vikash, die achterop de brom met zijn kompaan probeerde te ontkomen, in de rug te schieten. Volgens getuigen zonder ook maar één waarschuwingsschot te hebben gelost.

Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.