Back U bevindt zich hier: Home Home Parbode info Lust en leven Lust & Leven, 40
dinsdag, 21 juli 2009

Lust & Leven, 40

Geschreven door 

lustleven.jpgRonald Snijders

Zit je lekker in je vel?
“Jazeker, ik voel me meestal wel okay en beschouw elke dag als een kans om het nog beter te doen. Of om gewoon opnieuw te beginnen, als de vorige dag om welke reden dan ook, niet geweldig was.
Het optimistische straal ik graag uit naar mijn medemens. Positieve feedback maakt dat ik me nog beter voel. Negatieve reacties op mijn positieve houding gooi ik in de prullenbak.”


Waar ben je momenteel mee bezig?
“Met enkele dingen tegelijk. Ik heb net mijn nieuwe cd ‘Ronald Snijders extended funk band’ uit en werk hard aan de promotie en distributie ervan. Met stichting Black Straight Music zijn we bezig nieuwe boekingen te realiseren voor mijn band. Verder ben ik binnenkort in Zuid- Afrika voor het geven van concerten en workshops, die ik moet voorbereiden. Tevens zal ik daar met musici nieuwe opnamen maken.”

Wat wil je absoluut nog doen?
“Een grote rondreis maken als fluitist door het Caribisch gebied, waarbij ik talrijke informele of spontane optredens en uitwisselingen heb met lokale musici, veel mensen uit de kunst en cultuur ontmoet en alles documenteer door eigen audiovisuele opnamen. Ik wil daarnaast nog zo ontzettend veel, maar aan de andere kant reis ik als componist en dromer veel in mijn fantasie.”

Wie bewonder je?
“Mijn vader Eddy Snijders (1923-1990). Om zijn unieke combinatie van karaktervolle muzikaliteit met liefde voor Suriname. En om de humor die altijd in zijn werk en zijn persoon zat. Veel bewondering heb ik ook voor Albert Helman, zanger Michael Jackson, beeldend kunstenaar Erwin de Vries, de tenniszusters Williams en hun vader, Nelson Mandela, Oprah Winfrey, verzetsheld Anton de Kom, Anne Frank en last but first: mijn moeder (1925-2003) om haar volstrekte eenvoud.”

Ga je voor geluk of voor geld?
“Ik ga voor geluk in combinatie met het geld om dit geluk te bekostigen. Zonder geld zijn veel eenvoudige dingen onbereikbaar en niet realiseerbaar. Verder krijg je doorgaans weinig respect en adequate echte hulp als men weet dat je geen geld hebt of weinig verdient. Gebrek aan geld kan het voortduren van geluk dus wel degelijk in de weg staan. Maar de mens is zeer hypocriet als het om geld gaat. Het is een taboe, net als seks. Ik doe niet mee aan die dubbele moraal. Ik wil voldoende geld verdienen om bijvoorbeeld mijn ziektekostenverzekering, woonlasten en muziekinstrumenten te betalen. Ik help daarnaast graag degenen die iets niet hebben of niet kunnen betalen. Ik geef bijvoorbeeld mijn kinder-cd’s vaak cadeau aan kinderen die ik helemaal niet ken. Dergelijke handelingen bevorderen mijn geluksgevoel. Aan de andere kant schept het feit dat ik niet erg veel geld heb rust en balans, waardoor geluk scherp in het vizier blijft. Want balans, daar gaat het in feite om.”

Liefde of succes?
Succes stimuleert liefde en liefde stimuleert succes. Een keuze is dus niet gemakkelijk. Maar het proces moet bij liefde beginnen omdat liefde oorspronkelijkheid, kwetsbaarheid, onderwerping en afhankelijkheid in zich draagt. Succes zonder liefde daaraan voorafgaand, is vaak richtingloos en kan alleen maar resulteren in eindeloos materialisme en egoïsme, gevolgd door leegheid en tenslotte zelfdestructie.”


Bang voor de dood?
“Van nature wel, het leven is echt iets bijzonders. Ik ben veel eerder bezorgd over de fysieke kwaliteit van het leven op hogere leeftijd. Dit vanwege de talrijke lichamelijke en geestelijke kwalen die zich dan kunnen openbaren. In feite ben je als mens niet zozeer bang voor de dood. Je bent eerder bang voor pijn en ongemak. Want een mens met langdurige pijn of verwarring, wil het liefste dood: de dood als ultieme verlossing.”

Ga je op je sterfbed spijt hebben dat je iets bij leven niet hebt gedaan?
“Nee. De dood zoals wij het noemen is slechts een andere fase. Ik voel toch ook geen spijt als ik ga slapen? Materiële menselijke daden worden lang niet altijd opgemerkt, laat staan dat ze door anderen gewaardeerd worden. De dood is : A kaba. Materiële dingen die je deed, houden op belang voor je te hebben als je er niet meer bent. Wel geloof ik dat het goede wordt beloond en het kwade afgestraft. Want goed en kwaad zijn geen vormen van materie.”

Geloof je in leven na de dood?

“Ja. Alles in de natuur kent meerdere verschijningsvormen. De dood is een andere vorm van leven.
Misschien moeten we ophouden om alles te willen personifiëren voordat we er echte waarde in zien. En is het geweldig om na het leven volledig anoniem te zijn opgelost in de natuur.”

Hoe zou je herinnerd willen worden?
“Als een creatief mens, die zijn best deed om te ontstijgen aan voorspelbare en asociale gedragingen. En als een mens die intens van het leven heeft
genoten.”