Back U bevindt zich hier: Home Home Parbode info Lust en leven Lust & Leven, Oscar Harris
zaterdag, 23 januari 2010

Lust & Leven, Oscar Harris

Geschreven door 

 Oscar Harris
Zanger

Hij was onlangs voor een optreden in Suriname en heeft met Flower to the People de single ‘Shalom Salam’ opgenomen. Na veertig jaar is Oscar Harris niet van plan het rustiger aan te gaan doen.

Zit je lekker in je vel?
“Ja, ik zit goed in mijn vel omdat ik in al die jaren van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken. Ik reis veel en kom in contact met veel mensen uit verschillende disciplines. Daar leer ik veel van en dat komt je ontwikkeling ten goede.”

 Waar ben je mee bezig?
“Ik ben direct na het optreden in Suriname teruggegaan omdat ik moest meewerken aan twee kerstprogramma’s. En op 21 november is er een cd gepresenteerd, samen met Flower to the People. Dat alles gebeurt met medewerking van Windows for Peace. Tussen alle bedrijvigheid door probeer ik wat teksten in te stampen die ik binnenkort in Indonesië moet gebruiken.”

Wat wil je absoluut nog doen?
“Ik wil zeker nog een Surinaams-talige cd opnemen, met composities van Surinaamse componisten. Verder wil ik steden als Tokio, Moskou en Peking bezoeken.”

Wie bewonder je?
“Ik heb vroeger met veel respect naar Big Jones geluisterd, omdat hij in staat was zonder microfoon enorm veel volume te genereren. Toen ik begon te zingen, waren mijn grote voorbeelden Sam Cooke, Brook Benton en Nat King Cole. In de politiek zag ik mensen als Jopie Pengel en Jagernath Lachmon als toptalenten. Als we iets over de grens kijken, dan komen namen voorbij zoals John F. Kennedy, Nelson Mandela en Barack Obama.”

Ga je voor geluk of geld?
“Ik ga voor allebei. Met geld kun je algemeen welzijn, en dus ook geluk, creëren. En let op: zelfs de kerk kan niet zonder geld bestaan.”

 Liefde of succes?
“Ik denk dat het allebei kan en moet. Als ik om me heen kijk, dan zie ik steeds meer mensen met dezelfde ambities met elkaar optrekken, verkering hebben, samenwonen en trouwen.”

Bang voor de dood?
“Neen, vooral omdat het zo’n ongrijpbaar fenomeen is. Tegelijkertijd is het wel de grootste zekerheid, want arm of rijk, welk ras of welke stand: het overkomt ons allemaal.”

Ga je op je sterfbed spijt hebben dat je iets niet hebt gedaan?
“Ik denk en hoop van niet, want ik ben het type dat elke dag plukt. Als het aan mij ligt, doe ik alles wat in mij opkomt.”

Geloof je in leven na de dood?
“Neen, daar geloof ik niet in. Anders zou de mens niet uniek zijn. Ik geloof wel dat er een hogere macht is die zorgt dat er soms mensen in verschillende delen van deze wereld met exact dezelfde kwaliteiten en ambities geboren worden.”

Hoe zou je herinnerd willen worden?
“Als Oscar Harris, die geprobeerd heeft de dingen die hij moest doen, op zijn eigen manier te doen.”