Back U bevindt zich hier: Home Home Parbode info Lust en leven Lust & Leven, Mavis Noordwijk
vrijdag, 31 december 2010

Lust & Leven, Mavis Noordwijk

Geschreven door  Carlot Verloop

lust-leven1.jpgMavis Noordwijk
Leeftijd: 66
Beroep: Muziekpedagoog en solozangeres

De stem van vocaliste Mavis Noordwijk is al decennia in vele koren te horen. Nu ze gepensioneerd is, heeft ze eindelijk tijd voor zichzelf. Maar, dat betekent niet dat ze stil zit. Ze treedt nog steeds op en is de laatste jaren hard bezig haar huis tot een waar paleisje om te bouwen.
 

Zit je lekker in je vel?
“Ik dacht het wel ja. Natuurlijk gebeuren er dingen in het leven die tegen kunnen zitten. Maar ik vind altijd dat je dingen moet relativeren en je moet je niet laten ringeloren.
Want uiteindelijk zorg je er zelf voor hoe je je voelt en hoe je in je vel zit. Je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk.”

lust-leven2.jpgWaar ben je mee bezig?
“Ik ben altijd met van alles en nog wat bezig, ook nu ik gepensioneerd ben. Zoals me voor te bereiden op voorstellingen en optredens die ik geef. Zowel als vocalist als dirigent.
Ook ben ik altijd druk met mijn huis, ik heb het door hard werken zelf kunnen kopen en het is echt mijn lust en mijn leven om dat tot een waar paleis te maken!”

Wat wil je absoluut nog doen?
“Het was altijd mijn droom om een eigen huis te hebben en de tijd te hebben om gewoon te doen waar ik zin in had. Drie jaar geleden ben ik verhuisd en ik heb nu, na mijn pensionering, eindelijk tijd voor mezelf. Ik hoef niet meer achter dingen aan te hollen.
Het werk dat ik nu doe, doe ik niet meer omdat ik graag wil verdienen. Wat ik altijd wilde doen, heb ik nu wel verwezenlijkt.
Ik ben wel tevreden, ik hoef niet zonodig nog heel veel te bereiken.”

Wie bewonder je?
“In de loop der tijden is er een aantal mensen waar ik echt bewondering voor heb gehad. Ik heb niet één idool, ik waardeer mensen om eigenschappen en hun karakter.
 Eigenlijk heb ik gewoon erg veel bewondering voor mensen die eerlijk en oprecht zijn en die zich ten volle geven.”

lust-leven3.jpgGa je voor geluk of geld?
“Geluk is het allerbelangrijkste. Een heleboel dingen kunnen niet zonder geld, maar dit zal in mijn leven nooit de eerste plaats hebben.
Welzijn en de mensen om mij heen zijn vele malen belangrijker. In harmonie met mensen samen leven is zoiets moois, dat is niet met geld te bereiken!”

Liefde of succes?
“Deze zijn allebei erg belangrijk. Van beiden wordt ik gelukkig, maar alles op zijn tijd. Alleen zijn is niet altijd leuk, maar je moet nemen wat je krijgt en niet proberen achter dingen aan te hollen.
Ik ben nu alleen, maar vind erg veel liefde in mijn werk en in de mensen om me heen.”

Bang voor de dood?

“Nee, zeker niet. Ik houd natuurlijk wel rekening met het feit dat die dag komen gaat. Ik ben bijvoorbeeld erg bewaarziek, en dan besef ik dat alles wordt weggegooid als ik overlijd.
Dat is natuurlijk wel zonde van de moeite. Leven en dood horen bij elkaar, je probeert het gewoon uit te stellen, alsof je de macht hebt om het uit te stellen.”

lust-leven4.jpgGa je op je sterfbed spijt hebben?
“Ik denk het niet. In mijn leven probeer ik alles zo goed mogelijk te doen. Ik ben recht voor zijn raap en weet dat me dat niet altijd in dank wordt afgenomen. Maar mijn instelling is: ‘take it, or leave it’. Het is me zeker voor de wind gegaan in mijn leven, en dat koester ik. Als iets niet goed gaat, dan moet je er mee stoppen, zo simpel is het.”

Geloof je in leven na de dood?
“Dat is voor mij dubbel, ja en nee. Als je Christen bent, leer je dat je in de hemel komt. Maar er is ook zoiets als reïncarnatie. Ook dat vind ik een mooi idee. Ik weet het niet.
De discussie over leven na de dood is eigenlijk niet iets waar ik me druk om maak.”

Hoe zou je herinnerd willen worden?
“Zoals ik ben. Ach, ja ik weet het niet zo goed. Een Pietje Precies die leefde voor de muziek en voor de medemens.
Ik hoop gewoon dat de dingen die ik aan mensen heb geleerd, worden onthouden en worden toegepast. Dan leeft mijn werk nog een beetje voort.”