Back U bevindt zich hier: Home Home Parbode info Lust en leven Lust & Leven: Cynthia Mc Leod
maandag, 28 februari 2011

Lust & Leven: Cynthia Mc Leod

Geschreven door  Ingrid Corinde

lust-leven1.jpgNaam: Cynthia Mc Leod
Leeftijd: 74
Beroep: Schrijfster

Cynthia Mc Leod is op haar 74ste nog steeds een bezige bij. Naast het schrijven van historische romans, organiseert zij met veel plezier educatieve en toeristsiche boottochten. Zij studeerde Nederlands aan het Instituut voor Opleidingen van Leraren ( IOL) en was een kwart eeuw lang docent Nederlands.

 

Zit je lekker in je vel?
“Nou, ik zit altijd lekker in mijn vel, omdat ik altijd iets te doen heb. En bezig zijn geeft mij een goed gevoel.”

lust-leven2.jpgWaar ben je mee bezig?
“Ach, kijk als je eenmaal schrijft, blijf je dat doen en ik doe alleen historische romans. Helaas, ben ik nu bezig met het gedenkboek van Telesur en dat is heel veel werk. Maar na deze opdracht schrijf ik niet meer op basis van opdrachten. Niemand hoeft mij nog te vragen. Ik wil mij dan op iets anders gaan richten. ”

Wat wil je absoluut nog doen?
“Ik kan niet zomaar gaan zitten en een verhaal schrijven. Ik moet echt heel intensief iets bestuderen.
Daarom ben ik momenteel bezig met een onderzoek naar een belangrijke vrouw in de Surinaamse geschiedenis, voor mijn nieuwe roman. Een hele opmerkelijke persoonlijkheid. Zij is naar Suriname gekomen als gouvernante van de dochter van de toenmalige gouverneur, is daarna getrouwd met drie dominees en drie gouverneurs. Zij heeft echt dit land geregeerd. Iedereen luisterde naar haar, omdat ze er al zo lang was. Charlotte Elizabeth van der Lith is haar naam. Een hele interessante vrouw.”

Wie bewonder je?
“Mijn vader die op 5 januari vorig jaar is overleden. Hij was eerlijk, oprecht en had hart voor Suriname.
Hij wilde alles doen om het land goed te ontwikkelen. Hij zei altijd: ‘niets nemen wat niet van jou is, integendeel moet je geven aan anderen. Altijd klaar staan voor anderen, nooit iets slechts van anderen zeggen, maar zoeken naar de positieve dingen van die persoon’. Zo heb ik mijn vader zijn hele leven lang meegemaakt, vandaar dat ik hem als mijn idool zie.”

lust-leven3.jpgGa je voor geluk of geld?
“Ik ga voor geluk, omdat je met geld geen geluk kan kopen. Geld moet je wel hebben, het is zo betrekkelijk. De leukste reden om veel geld te hebben, is wanneer je er iets voor anderen mee doet. Ik ben helemaal niet geïnteresseerd in materiële dingen. Ik vind het altijd leuk om dingen voor anderen te doen.
Toen ik een beetje geld had, heb ik mijn boot Sweet Merodia gekocht voor de Surinaamse kinderen.
En ik ben trots hierop, want ieder jaar brengen wij voor vijfduizend kinderen de Surinaamse geschiedenis gratis tot leven.”

Liefde of succes?
“Succes is goed, omdat je met liefde alleen niet kan leven. Ik wil altijd succes boeken in alles wat ik doe en ga ook altijd ervoor om het succesvol te laten zijn. Ik doe niets waarvan ik weet dat het niet succesvol zal zijn. Daarom ga ik of kies ik voor succes.”

Bang voor de dood?
“Nee, helemaal niet. Ik zeg ook elke keer aan mijn kinderen dat als ik dood ga zij eventjes verdrietig mogen zijn, maar dat niet moeten blijven.
Want hun moeder heeft een fantastisch leven gehad waarvan ze ten volle heeft genoten, dus niets aan de hand.”

lust-leven4.jpgGa je op je sterfbed spijt hebben?
“Tja! Als ik naar mijn leven kijk dan zie ik dat ik mijn hele leven lang heb gestudeerd. Dus spijt zal ik hebben van datgene wat ik niet heb kunnen schrijven of bestuderen. Maar veel meer dan dat is er niet hoor.”

Geloof je in leven na de dood?
“Ik ken het niet. Je kunt het niet bevatten, dus voor mij is het niet zinvol om mij ermee bezig te houden.”

Hoe zou je herinnerd willen worden?
“Ik zou het prettig vinden als men mij zou herinneren als de persoon die alles voor anderen in orde wou maken, zonder er baat bij te hebben.”