Back U bevindt zich hier: Home Home Parbode info Lust en leven Lust & Leven, James Ramlal
donderdag, 31 maart 2011

Lust & Leven, James Ramlal

Geschreven door  Sabitrie Gangapersad

 Naam: James Ramlal
Leeftijd: 76
Beroep: vormingswerker

Begonnen als onderwijzer, heeft James Ramlal zich intussen gevestigd als vormingswerker. Met zijn Stichting Caribbean Centre zet hij zich in om dwars door alle lagen van de bevolking – van wieg tot graf – mensen te helpen hun persoonlijkheid beter te ontwikkelen. Zijn werk beperkt zich niet tot Suriname alleen.

 

Zit je lekker in je vel?
“Het gaat in elk opzicht goed met me. Maar dat heeft te maken met tevredenheid. Als je tevreden bent, dan geeft dat rust.”

 Waar ben je mee bezig?
“Ik ben altijd met nieuwe dingen bezig. Op dit moment overweeg ik om huizen te bouwen voor de medewerkers van het Caribbean Centre. De woningen komen in het district Para waar veel mijnbouwgrond braak ligt en ze zullen tegen de kostprijs worden overgedragen.”

Wat wil je absoluut nog doen?
“Doorademen. Het liefst zou ik de relatie met het Caribisch Gebied intensiveren. Eigenlijk zou Caribbean Centre het culturele centrum moeten worden voor zang, dans en schilderkunst in de regio. Het proces dat in 1978 met de oprichting van de stichting werd gestart, is in de jaren tachtig verstoord. Ik hoop dat anderen deze gedachten en ideëen zullen overnemen en uitvoeren.”

Wie bewonder je?
“Mezelf. Waarom moet ik iemand anders bewonderen? Ik heb veel eerbied voor mijn leraren van de Indiase universiteiten zoals T.R.V. Murti, D.D. Vadekar en K. Bhattacharya. Zij hebben me onder andere ingewijd in de vedanta filosofie, het boeddhisme, advaita en het hindoeïsme. Ik leer mijn leerlingen altijd dat je zelf de sleutel bent van alles. In de relatie tussen leerling en meester (guru) moet kennis niet alleen worden overgedragen, maar ook worden overgenomen. Ik heb de kennis uitstekend overgenomen. Daarom blink ik!”

 Ga je voor geluk of voor geld?
Geen van beide. Ik ben geluk. Mensen zoeken geluk buiten door allerlei dingen te begeren. Als je je handpalmen vult met water, kan er niks meer bij. Zo is het ook met geld. Ik heb geen geld. Ik geef weg. Zodra ik het weggeef,  krijg ik. Geluk heeft te maken met ‘lukken’. Alles wat ik doe, lukt altijd, daarom ben ik geluk.”

Liefde of succes?
“Liefde is succes en succes is liefde. De Almachtige heeft drie eigenschappen: Sat (zijn), Chit (intelligentie) en Ananda (vrede). Ik ga voor beide. Alles zit al in de mens, anders ben je incompleet. In principe hoef je niks te hebben.”

Bang voor de dood?
“Waarom zou ik? De dood wordt in het hindoeïsme Yama genoemd. Dit bestaat uit Ya en Ma. Keer je de lettergrepen om, dan krijg je Maya, hetgeen illusie betekent. De dood bestaat in principe niet. Vaak zijn mensen bang om de dingen waarvan ze houden te verlaten. Maar naarmate je ouder wordt, zul je merken dat de kracht van de vijf oerelementen waaruit de mens is opgebouwd, afneemt. De zucht om te hebben is hebzucht geworden en dat geeft ons nu problemen.”

 Ga je op je sterfbed spijt hebben?
“Ik heb met volle teugen en bewust geleefd. Spijt heb je pas, als je iets hebt gemist. Ieder mens moet voor het slapengaan, de dag evalueren. Als je iets hebt misdaan of je bent onheus behandeld, vraag vergiffenis en vergeef. Dit brengt me op enkele regels van het gedicht van Alice Nahon: ‘dan voel ik op mijn jonge lippen die goedheid als een avondzoen. Het is goed in het eigen hart te kijken en zo zijn ogen dicht te doen’.”

Geloof je in leven na de dood?
“Natuurlijk. Ik ga reïncarneren. Al die dingen die ik heb gedaan, moet ik voortzetten. Ik zal doorgaan met het vormingswerk en andere mensen helpen. Ik kom terug als een nog groter mens.”

Hoe zou je herinnerd willen worden?
“Zoals ik ben: ‘logpriye’. Dat betekent ‘door de mens geliefd’. Ik hoop dat mensen zullen zeggen dat ik ze goede bruikbare dingen heb nagelaten.”