Back U bevindt zich hier: Home Home Parbode info Lust en leven Lust & Leven, Raymon Leslie Wimpel
zaterdag, 30 april 2011

Lust & Leven, Raymon Leslie Wimpel

Geschreven door  Kevin van Brussel

lust-leven1.jpgNaam: Raymon Leslie Wimpel
Leeftijd: 62
Beroep: Docent

Ray Wimpel is docent op het Theologisch Seminarie, voorzitter van stichting Internationaal Voetbal Suriname en betrokken bij de commissie begeleiding Suriprofs. Een combinatie die een duizendpoot van hem maakt, na 38 jaar gewerkt te hebben voor de Hakrinbank.
 

Zit je lekker in je vel?
“Ik wel, en nog hartstikke lekker ook. Het begint al bij het aanbreken van de dag. Ik ben een vroege vogel, ik begin vroeg, zo rond half zes met mijn dagelijkse wandeltocht en dan geniet ik als mens van het opkomen van de zon. Maar, ik geniet dan ook gelijk van de Schepping.”

lust-leven2.jpgWaar ben je mee bezig?
“Als ik een oprecht antwoord moet geven, met heel veel. En ik ben tot het besef gekomen dat ik ook heel veel moet afstoten. Ik ben verbonden aan een aantal organisaties, maar ik moet nu gaan verminderen, omdat je de kans loopt dat je anders dingen half gaat doen en dat wil ik niet. Ik wil een goede bijdrage leveren aan alle organisaties waar ik bij betrokken ben.”

Wat wil je absoluut nog doen?
“Een boek schrijven. Ik heb vaak magazines geschreven, veelal over sport, maar ik ben nu bezig alles over mezelf vast te leggen. Of het uitkomt, is punt twee.”

Wie bewonder je?

“Ik bewonder de mensen waar ik jarenlang mee heb gewerkt in de achterwijken van Latour. Die arme mensen, die onder hele moeilijke omstandigheden door het leven moeten gaan en toch weer zonder te klagen bezig zijn met hun dagelijkse leven en vol goede moed door de dag heen komen. Die mensen hebben het erg moeilijk naar mijn oordeel, maar zij zijn toch tevreden en ook zeer positief.”

lust-leven3.jpgGa je voor geluk of voor geld?
“Wel, de twee g’s zijn er, maar ik ga liever voor twee andere g’s, Godsgeest en Godsgenade. Geld en geluk mogen er wel zijn, maar voor mij zijn ze niet het belangrijkste. Geld heb je altijd nodig, maar geld maakt niet gelukkig, terwijl ik weet dat met Godsgeest en Godsgenade alles goed komt.”

Liefde of succes?
“Beide. Liefde is het belangrijkste wat er bestaat, in feite sterker dan de dood zelf. Liefde is de basis van haast alles. Het succes dat je hebt, vloeit vaak ook voort uit liefde. Ik ga dus voor een combinatie van beide.”

Bang voor de dood?
“Vroeger wel, maar nu niet meer. Door mijn theologische achtergrond en het feit dat ik dagelijks geconfronteerd word met de dood bij het mortuarium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, zeg ik absoluut nee. De dood is nu eenmaal een onderdeel van het leven.”
Ga je op je sterfbed spijt hebben?
“Spijt is een heel moeilijk woord. Waarom zou ik spijt hebben? Ik weet niet hoe ik sterf. Het kan een plotselinge dood zijn, het kan door ziekte zijn, maar spijt zal ik echt niet hebben. Ik zou misschien alleen kunnen zeggen dat ik heel veel anders had kunnen doen in mijn leven.”

lust-leven4.jpgGeloof je in leven na de dood?
“Ja, absoluut! In Psalm 121 vers 8 zegt God: ‘Ik zal uw ziel bewaren, uw ziel zal voortleven’. Ons lichaam is van stof gemaakt en wordt weer stof, maar onze ziel leeft voort. We krijgen een vernieuwd lichaam, daar geloof ik in.”

Hoe zou je herinnerd willen worden?
“Als Raymon Leslie Wimpel, die zijn tijd heeft gehad. In feite richt ik mij niet zo zeer op herinneringen. Als ik iets doe dan doe ik het niet om een standbeeld te krijgen en vereeuwigd te worden. Ik doe niets voor waardering, want alles wat je hier op aarde aan waardering krijgt, betekent dat het al is bijgeschreven helemaal daarboven. En daarom wil ik het daarboven krijgen. Als het zover is, zal God wel bepalen wat ik goed heb gedaan en wat niet. Hij moet mij accepteren. Hoe ik
herinnerd zal worden, is simpelweg een menselijk factor.