Back U bevindt zich hier: Home Home Parbode info Lust en leven Lust&Leven: Sharda Ganga
dinsdag, 31 mei 2011

Lust&Leven: Sharda Ganga

Geschreven door  Ingrid Corinde

lust-leven1.jpgNaam: Sharda Ganga
Leeftijd: 45
Beroep: Directeur Projekta


Sharda Ganga is regisseur, toneelschrijver en directeur van Stichting Projekta, een NGO die zich richt op democratisering van bestuur, participatie en gendergelijkheid. Zij is initiatiefnemer van onder meer de Surinaamse Drama Federatie, het Vrouwencabaret en het Surinaams Theatercollectief.

 

Zit je lekker in je vel?
“Aardig lekker ja. Ik voel mij goed, mag best wat minder vel hebben, maar vel over been ben ik nooit geweest. Lekker in je vel heeft vooral te maken met je compleet gevoel van welzijn, en dat zit wel snor. Zelfs wat minder snor zou niet slecht zijn.”

lust-leven2.jpgWaar ben je mee bezig?
“Teveel zoals gewoonlijk. Samen met Projekta-collega’s het afronden van de ‘Maart van de Vrouw’ activiteiten en voorbereiden van de follow ups, begeleiden van enkele ontwikkelingsorganisaties en hun processen; campagne voor het National Aids Programme,  NGO netwerkoverlegzaken, en daarnaast het schrijven en repeteren van een nieuw toneelstuk. Ik kan nog even doorgaan. Ik verveel me dus niet.”

Wat wil je absoluut nog doen?

 “Genieten van een deadlineloos leven. Alle boeken in mijn boekenkast weer lezen. Een Caribische tv-serie maken. Leren plantjes in leven te houden. Leren vervoegen in het Spaans. Van theaterfestival naar theaterfestival reizen, als toeschouwer.”

Wie bewonder je?

“Mensen die altijd zichzelf zijn, trouw aan hun principes blijven en die trachten te leven naar die principes, ook al is dat soms nog zo moeilijk. Mijn goede vriend Kendel Hippolyte noemt dat living authentically. Dat doet hij zeker, dus daar bewonder ik hem om. Kendel is een St. Luciaanse dichter en collega theatermaker. Maar ook Shyam, mijn jongere broer, die hard werkt, hard kan lachen, en zorgzamer is dan ik ooit zal zijn. En daarnaast bewonder ik volksstammen, schrijvers, denkers, doeners.”

lust-leven3.jpgGa je voor geluk of voor geld?
“Ik ga voor geluk, met net genoeg geld om zorgeloos te zijn, want helemaal zonder geld ben ik diep ongelukkig. Maar niet zoveel dat het mijn leven beheerst. Ik heb soms diep medelijden met stinkend rijke mensen, die hebben soms het armste leven.
Want ze hebben wel geld, maar geen geluk of ze hebben zoveel dat ze onverschillig worden tegenover hun medemens of blind zijn voor onrechtvaardigheid.”

 Liefde of succes?
“Mag het allebei zijn? Ze zijn niet mutually exclusive. Het zou erg dom zijn om te kiezen voor succes als dat zou betekenen dat je de liefde moet opgeven. En met liefde bedoel ik alle vormen van liefde. Stel je voor dat ik zou moeten kiezen tussen een award en mijn neefje Jeremy die als blijk van liefde zijn eten met me deelt. Dan kies ik altijd voor Jeremy’s smoezelige appelstukjes. En voor owru jari met mijn extended family.”

Bang voor de dood?
“Nee, maar alsjeblieft nu nog niet! Er is nog zoveel mee te maken, te lachen en te genieten.”

lust-leven4.jpgGa je op je sterfbed spijt hebben?
“Nee, Ik heb vrede gesloten met de keuzes die ik heb gemaakt en heb naar mijn mening een zinvol leven. Dat vind ik belangrijk en daar kun je geen spijt van hebben. Op mijn sterfbed zal ik dan geen spijt hebben van iets.”

Geloof je in leven na de dood?
“Jawel. Reïncarnatie vind ik een mooi idee. Terugkomen tot je het helemaal goed hebt gedaan, dat is het hindoe-idee van reïncarnatie in essentie. Maar wat er dan gebeurt nadat je niet meer terug hoeft te komen, daar ben ik nog niet helemaal uit. Dat moet ik nog onderzoeken.”

Hoe zou je herinnerd willen worden?
“Mensen zouden moeten zeggen: ‘Jongu, die Sharda, ze hield van lachen boi, …kun je je dat ene toneelstuk nog herinneren? Was mooi toch? En weet je nog toen ze ons bokte? Ik mis die bokken van haar. Ze heeft me veel geleerd’. Zo zou ik herinnerd willen worden.”