Back U bevindt zich hier: Home Home Parbode info Lust en leven Lust & Leven: Harold Gessel
donderdag, 30 juni 2011

Lust & Leven: Harold Gessel

Geschreven door  Annelies Verhelst

lust-leven1.jpgNaam: Harold Gessel
Leeftijd: 54
Beroep: Radiopresentator en componist

Harold Gessel is sinds de jaren tachtig bezig met radioprogramma’s maken. Eerst in Suriname, daarna een tijdje in Nederland bij verschillende omroepen en nu weer in Suriname waar hij al zo’n tien jaar bij Apintie radio en televisie werkt. Gessel is ook componist en won recent de tweede prijs bij het Suripop-festival.

 

Zit je lekker in je vel?
“Ja, zeker! Ik voel me prima en heb plezier in de dingen die ik doe. Veel mensen maken zich overal druk om, maar ik heb geleerd om cool te blijven. Doordat ik me niet bezighoud met alles wat misschien mis kan gaan, zit ik lekker in mijn vel.”

lust-leven2.jpgWaar ben je mee bezig?
“Sowieso met mijn dagelijkse werk bij Radio Apintie en op dit moment ben ik veel bezig met liedjes schrijven. Voor de Mighty Youth onder andere, maar ook voor Suripop. Verder maak ik een portrettekening voor mijn collega Humbert Boerleider. Last but not least ben ik ook altijd druk met mijn gezin, dat komt voor mij op de eerste plaats, daar wil ik zoveel mogelijk aandacht aan besteden.”

Wat wil je absoluut nog doen?
“Dat is makkelijk. Een wereldhit schrijven. En ik denk dat ik het voor elkaar krijg; ik weet het eigenlijk gewoon, ooit gaat het lukken.”

Wie bewonder je?
“Ik heb ontzettend veel bewondering voor mijn overleden vader. Hij heeft me twee wijsheden bijgebracht: Leef en laat leven en ala sani na bun sani. Ook al ziet iets er heel slecht uit, probeer altijd iets goeds erin te ontdekken. Daar heb ik veel van geleerd, dat positieve is erg belangrijk, het geeft je kracht.”

lust-leven3.jpgGa je voor geluk of geld?
“Er werd me laatst nog verweten dat ik niet vooruitstrevend genoeg ben, in die zin dat ik niet mijn best doe om financieel meer te bereiken. Het is niet zo dat ik geld niet belangrijk vind, ieder mens heeft het dringend nodig. Maar hoe belangrijk het ook is, geluk kun je er niet mee kopen. Geef me dus liever geluk, dat heeft uiteindelijk toch meer waarde.”

Liefde of succes?
“Hoe meer liefde je in je leven ervaart, hoe meer je geïnspireerd wordt, wat automatisch weer leidt tot succes. Dus geef me liefde en dan volgt de rest vanzelf.”

Ben je bang voor de dood?
“Nee. Dat heeft geen zin, het hoort er nu eenmaal bij. Waar ik wel bang voor ben, is het doodgaan zelf. Soms denk ik daar over na; kom ik onder een truck of val ik van de trap? Doet doodgaan eigenlijk pijn, of voel je juist niets meer? Dat soort dingen.”
Ga je op je sterfbed ergens spijt van krijgen?
“Ergens zou ik heel graag willen dat ik de wereld zou kunnen veranderen. Ik weet dat niemand dat in zijn eentje kan, maar ik denk dat ik er toch spijt van zal hebben dat het me niet gelukt is. Maar aan de andere kant denk ik dan ook weer: ala sani na bun sani...”

lust-leven4.jpgGeloof je in leven na de dood?
“Ja. Op maandag presenteer ik het programma Vreemde Tories en ik heb door de jaren heen zoveel verhalen gehoord die met leven na de dood te maken hebben, dat ik er voor mijn gevoel niet meer omheen kan. Ik geloof dat de ziel eeuwig is en na de dood doorgaat met leven, in een astrale vorm. Er zijn therapeuten die je kunnen terugvoeren naar vorige levens dus dan zullen er vast ook volgende levens zijn. Als ik zou moeten kiezen, zou ik weer als radioman terugkomen, eigenlijk zou ik gewoon alles weer hetzelfde willen doen.”

Hoe zou je herinnerd willen worden?
“Als ik er niet meer ben, hoop ik dat mensen het zullen hebben over die grapjas, die serieus geprobeerd heeft mensen blij te maken.”