Back U bevindt zich hier: Home Home Parbode info Lust en leven Lust & Leven, Emmy Hart
zondag, 31 juli 2011

Lust & Leven, Emmy Hart

Geschreven door  Annelies Verhelst

lust-leven1.jpgNaam: Emmy Hart
Leeftijd: 57
Beroep: Directeur Rumas

Emmy Hart is sinds augustus 2009 directeur van de stichting Rumas, waar ze drop-outs begeleidt. Van huis uit is Hart docent Spaans en daarnaast was ze directeur van een mulo- en een kweekschool. Naast haar werkzaamheden bij de stichting geeft ze communicatietrainingen. Eind maart ontving ze van het jeugdparlement de Anti-discriminatie prijs.

 

Zit je lekker in je vel?
“Ik zit heel lekker in mijn vel. Ik vind het leven zo mooi, ik geniet er echt van. Dat komt doordat ik doe waarin ik plezier heb. Ik help andere mensen en dat is het mooiste dat ik kan doen.”

lust-leven2.jpgWaar ben je mee bezig?
“Ik geef onder andere een communicatietraining. De training is heel persoonlijk en gaat over communicatie met anderen én jezelf. We leren mensen om naar zichzelf te kijken. Verder verdiep ik me op dit moment veel in de Bijbel, maar het meest ben ik toch wel bezig met mijn jongens van Rumas. In april hebben we een ontwikkelingscentrum geopend. Sinds kort werken we samen met de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO); wij zijn er om drop-outs te begeleiden en motiveren en SAO leidt ze op.”

Wat wil je absoluut nog doen?
“Ik wil in Suriname een groot centrum realiseren waarbij ontspoorde jongeren kunnen worden opgenomen. Dus uitgebreider dan wat we nu hebben, een centrum waar ook een school, sportaccommodatie en slaapplaats aan gekoppeld zijn. En het liefst zouden er meerdere centra moeten zijn, ik wil mezelf van het ene naar het andere centrum zien lopen. Er wordt te weinig gedaan voor de jeugd en daar wil ik iets aan veranderen.”

Wie bewonder je?
“Carl Breeveld. Hij is spontaan en impulsief en toen ik eerder een drop-out school had, heeft hij me ontzettend geholpen, op een belangeloze manier. Zijn stichting Man Mit’ Man heeft me ook altijd heel erg geïnspireerd.”

lust-leven3.jpgGa je voor geluk of voor geld?
“Geld? Nee, geld zegt me niets. Ik heb het nodig, maar het mag niet de hoofdrol spelen. Dan zou ik deze stichting nog steeds niet hebben.
Als ik teveel geld heb, word ik wrevelig, dan verdeel ik het liever. Door geld weg te geven, voel ik me juist gelukkig.”

Liefde of succes?
“Dat is niet zo makkelijk. Liefde is de basis van alles. Ik denk dat als je liefde kunt geven, dat succes er achteraan loopt. Geef liefde en je krijgt de rest erbij. Ik voel me gelukkig als ik weet dat iemand niet van mij houdt en ik kan die persoon toch liefde geven.”

Ben je bang voor de dood?
“Ik denk niet zoveel aan de dood. Ik ben ervan overtuigd dat ik op dit moment iets voor Suriname te doen heb en de dood houd ik op een afstand.
Ik hoop dat hij mij ook op afstand houdt, ik wil echt nog meer realiseren.”

Ga je op je sterfbed ergens spijt van krijgen?
“Ik ga alleen spijt krijgen als ik mijn hoogste doelen niet heb kunnen realiseren. Maar als ik nu zou sterven, zou ik toch tevreden zijn, omdat ik een aanzet heb gegeven om verandering te brengen voor de jeugd. Ik zou dan geen spijt hebben omdat ik de tijd niet gekregen heb en ik weet dat er binnen Rumas mensen zijn die mijn werk zouden voortzetten.”

lust-leven4.jpgGeloof je in leven na de dood?
“Ik vind dat als ik dood ben, ik moet gaan uitrusten bij God. Ik weet niet of er leven na de dood is, maar ik geloof niet dat het ophoudt. Het gaat door, ik kom in een dimensie terecht waar licht, heerlijkheid en heiligheid is.”

Hoe zou je herinnerd willen worden?
“Als de vrouw die ondanks alles een weg heeft kunnen banen voor de jeugd van nu en daarmee het Suriname van morgen. Als die mevrouw die alles opzij heeft gezet om een verandering te brengen. Ik neem mijn verantwoordelijkheid en ik hoop dat anderen ook hun verantwoordelijk nemen.”