Back U bevindt zich hier: Home Home Parbode info Lust en leven Lust & Leven, Diederik Samwel
vrijdag, 30 september 2011

Lust & Leven, Diederik Samwel

Geschreven door  Milan Nieweg

lust-leven1.jpgNaam: Diederik Samwel
Leeftijd: 48
Beroep: freelance journalist

Diederik ‘Didi’ Samwel is een graag geziene gast in Paramaribo. De freelance journalist schrijft achtergrondverhalen en boeken over Suriname en werkte ook voor onze grootste nieuwswebsite Starnieuws. Intussen woont hij weer in Nederland, maar Suriname blijft een belangrijk thema voor hem.

Zit je lekker in je vel?
“Ja, ik voel me goed. In Suriname voelde ik me thuis. Het tempo, het ritme en de daarbij horende leefstijl zijn wel wat voor mij. In Nederland leggen mensen meer druk op wat je doet en niet doet. Dat ga ik nog wel merken, want na drie jaren onafgebroken Suriname was het tijd om terug te gaan. Drie van mijn kinderen zitten straks op de middelbare school, en ik denk dat Nederland hen op deze leeftijd meer te bieden heeft.”

lust-leven2.jpgWaar ben je mee bezig?
“Ik ben bezig met een paar projecten die mij waarschijnlijk weer snel naar Suriname brengen: ik zou bijvoorbeeld graag de recente geschiedenis van Suriname als basis voor een roman willen gebruiken. Het verhaal wordt dan fictie. Ik heb genoeg mensen ontmoet en mooie verhalen gehoord. Daarnaast ben ik betrokken bij plannen om het Surinaamse voetbal verder te ontwikkelen.”

Wat wil je absoluut nog doen?
“Ik zou nog een paar mooie boeken willen schrijven. Meer dan schrijven kan ik bovendien niet. Ook reis ik graag, meer van Latijns-Amerika zien lijkt me wel wat. Maar ik ben niet voor niets freelancer: ik wil me niet vastleggen.”

Wie bewonder je?
“Ik ben niet zo’n bewonderaar, maar ik heb veel van mijn vader geleerd, die is overleden: geloven in je eigen ideeën en ambities. Met zelfvertrouwen, maar niet ten koste van anderen. Daar ben ik te bescheiden voor.”

lust-leven3.jpgGa je voor geluk of geld?
“Ik vind geld niet zo belangrijk. Je moet het hebben, maar ik ben niet materieel ingesteld. Mijn kinderen vragen weleens of we rijk zijn. Ja, zeg ik dan. Jullie moeder en ik hebben vier kinderen en we kunnen wonen en werken in Suriname, Nederland, of ergens anders heen reizen.”

Liefde of succes?
“Je kunt zeggen dat je zonder liefde geen succes hebt, maar dat hangt van de definitie van succes af. Is succes iets wat je puur op jezelf kunt betrekken, of ben je succesvol als je dienstverlenend aan anderen bent? Ik houd ze liever dichter bij elkaar. In de combinatie van mijn vrouw, kinderen en werk probeer ik succesvol te zijn.”

Ben je bang voor de dood?
“Nee. Ik houd me er ook niet mee bezig. Goed beschouwd ben ik over de helft, maar heel oud hoef ik ook niet te worden. Je moet anderen niet tot last zijn als je oud en bejaard wordt.”
Ga je op je sterfbed spijt hebben?
“Nee. Spijt is te lang blijven hangen in iets dat je niet goed hebt gedaan. Dat heb ik van mijn vader meegekregen. Hij heeft een aantal ingrijpende beslissingen moeten nemen in zijn leven. Als je daarna spijt hebt, heb je veel energie verspeeld.”

lust-leven4.jpgGeloof je in leven na de dood?
“Nee. Ik heb nooit in een God geloofd en dus ook niet in een leven na de dood. Toen de eindexamens in Nederland begonnen, zag ik een item over een christelijke school: zij bidden voor wat extra hulp tijdens het examen. Je hebt geleerd of niet, bidden maakt geen verschil. Wel heb ik respect voor de mensen die dat wel doen. Ik heb Nederlands gestudeerd en moest veel lezen uit de periode van de renaissance. Het ging altijd over geloof, dat heeft mooie verhalen opgeleverd.”

Hoe zou je herinnerd willen worden?
“Als iemand die prettig in de omgang, trots en zuinig op zijn vrienden en familie en goed in zijn werk is. Zo van: ‘Ik heb nog weleens iets goeds van Didi gelezen’. Als ze maar een mooi feestje vieren op mijn begrafenis. Ik hoop dat de leuke herinneringen dan overheersen."