Back U bevindt zich hier: Home Home Parbode info Lust en leven Lust & Leven: Henk van Vliet
woensdag, 30 november 2011

Lust & Leven: Henk van Vliet

Geschreven door  Tascha Aveloo

lust-leven1.jpgNaam: Henk van Vliet
Leeftijd: 63
Beroep: showpresentator/ mediawerker

Henk van Vliet werkt bij radio en televisie. Nog het meest berucht is hij als de showpresentator die met zijn unieke stemkleur heel snel ‘nummer 1’ achter elkaar kan roepen. In The Spotlight en Owru Pokuman fu Sranan zijn Van Vliets bekendste televisieprogramma’s.  

 

Zit je lekker in je vel?
“Zeker weten, heel goed na zo een succesvolle Suripop-tour in Nederland. Zeven uitverkochte zalen. Ik ben met pensioen en geniet van de dingen van alledag.”

Waar ben je nu mee bezig?
“Momenteel ben ik bezig met de opnames van het nieuwe seizoen Owru Pokuman fu Sranan. Het nieuwe seizoen start in januari 2012. Het wordt een bijzonder seizoen, omdat we mensen hebben kunnen krijgen die aan het prille begin van de Surinaamse muziek stonden. Mensen zoals Hortence Sarmaat (van het lied De buren ze gluren) of André Conrad, die veel heeft gedaan met Surinaamse gospelmuziek en als eerste kerstliederen naar het Sranan vertaalde, maar ook mannen als Jules Fullington en Louis Windzak.”

lust-leven2.jpgWat wil je absoluut nog doen?
“Men zegt me vaak dat ik al mijn ervaringen zou moeten bundelen en daar ben ik mee bezig. Ik ben begonnen jaartallen en gebeurtenissen op een rij te zetten. Het wordt een dik boek, minimaal vierhonderd pagina’s met allerlei achtergrondinformatie, dat een blik werpt op de ontwikkeling van muziek en lokale artiesten in Suriname.”

Wie bewonder je?
“Ik heb een goeroe gehad, Eddy Vervuurt (wijlen directeur van Radio Apintie). Zestien jaar jong was ik, net van het mulo af, toen Henny de Ziel mij kwam halen en ‘afleverde’ bij Vervuurt. Daar was ik vanaf mijn zestiende als vaste omroeper in dienst. Hij heeft me erg veel geleerd. Hij had een unieke visie op Surinaamse radio:  ‘Als je de radio aanzet, moet je horen dat je in Suriname bent’. Ik denk dan direct aan bazuinkoormuziek ’s morgens, en de eigen producties, zoals Famiri mi sma en Anansi tori’s. Maar ook musici als Max Nijman, die als eerste Surinaamse popmuziek maakte en Bryan Bijlhout en Oscar Harris.”

lust-leven3.jpgGa je voor geluk of voor geld?
“Geluk, want als ik voor geld had gekozen, moest ik dingen anders hebben aangepakt. Als ik een show deed en ik merkte dat men verlies had geleden, dan hoefde men me niet te betalen. Ik ga mensen niet uitknijpen om geld. Ik had al zoveel plezier gehad op het podium.”

Liefde of succes?
“Liefde is gekoppeld aan succes. Liefde brengt succes en vice versa. Je hebt liefde, bent succesvol, nou dan ben je gelukkig, dus het hoort bij elkaar.”

Bang voor de dood?
“Nee, als ik alles mocht overdoen, had ik alles precies zo weer gedaan. Ik heb twee slogans: ‘elke leeftijd heeft zijn charme’ en ‘wie niet oud wil worden, moet vroeg sterven’.”

lust-leven4.jpgGa je op je sterfbed spijt hebben?
“Absoluut niet. Mijn leven was gelukkig, omdat ik al heel vroeg de liefde van mijn leven had gevonden: media en showbizz. Ik heb alles gedaan wat ik maar kon doen en ben daarom voldaan en dankbaar dat God mij dat heeft geschonken.”

Geloof je in leven na de dood?
“Zeker weten. Als christen ben ik ervan overtuigd en uit ervaring weet ik dat hemel en hel bestaan. Ik heb ooit eens vanwege een zwaar ongeluk drie dagen in coma gelegen en ik heb beide plekken mogen ervaren. Toen het oordeel zou worden geveld, werd ik wakker en zat ik rechtop in mijn bed, badend in zweet. Dat was waarschijnlijk het oordeel: ‘nog niet de tijd, ga terug’.”

Hoe zou je herinnerd willen worden?
“Ik denk dat als men mijn naam noemt, men direct een associatie maakt met televisie, radio en showbizz. Zo zal ik herinnerd worden.”