Back U bevindt zich hier: Home Home Parbode info Lust en leven Lust & Leven: Yvana Hilton
dinsdag, 31 januari 2012

Lust & Leven: Yvana Hilton

Geschreven door  Kevin van Brussel

lust-leven1.jpgNaam: Yvana Hilton
Leeftijd:  25+
Beroep:  secretaresse

Yvanna Hilton, Surinames eerste en enige transseksueel, is open en eerlijk als het om haar leven en seksualiteit gaat. Verder vecht ze voor de vooruitgang, acceptatie en rechten van gays, transseksuelen, shemales en biseksuelen in ons land. Yvanna is een doorzetter.

Zit je lekker in je vel?
“Ja, ik zit nu wel lekker in mijn vel. Voorheen niet altijd, omdat ik het gevoel had dat ik in een verkeerd lichaam zat. Maar nu, na de operatie, gaat alles wel helemaal goed met mij en ik voel dat alles gaat zoals het hoort.”

lust-leven2.jpgWaar ben je mee bezig?
“Het enige wat ik nu doe is werken. Ik werk als secretaresse in een familiebedrijf. Dus ik ben op dit moment niet bezig met speciale projecten.  Ik heb wel heel veel plannen. Ik wil bijvoorbeeld een eigen televisieserie beginnen.Samen met Earl Thijm, de presentator van Tap A Bankstel, ben ik bezig te kijken hoe wij daar inhoud aan kunnen geven.”

Wat wil je absoluut nog doen?
“Een stewardessenopleiding volgen en als het kan het allerliefst voor de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij vliegen. Ik ben eigenlijk al bezig, maar het gaat heel moeilijk omdat er veel gediscrimineerd wordt binnen het bedrijf.  Zo vat ik het op tenminste. Dat wordt wel ontkend, maar naar mijn mening is het duidelijk voelbaar. Ik heb bewust gekozen om deze opleiding te doen, omdat ik niet als alle andere transgenders op straat wil gaan staan om mezelf als hoer te verkopen.”

Wie bewonder je?
“Beyoncé, hahaha. Zij is wel een buitenlandse artiest, maar ik bewonder haar heel erg. Het beeld dat ik van Beyoncé heb, is dat zij iemand is met heel veel doorzettingsvermogen. Als zij iets wil bereiken gaat ze er altijd voor. Zo ben ik ook.”

lust-leven3.jpgGa je voor geluk of voor geld?
“Eigenlijk beide, want met geluk kan je geld hebben. En als je geld hebt, kan je ook geluk hebben met alles wat je probeert te ondernemen. Mensen met veel geld hebben de eerste keus bij alles, dus ik zou voor beide gaan. Maar als ik echt voor één van de twee moest kiezen, dan denk ik geld.”

Liefde of succes?

“Nou, ik zou kiezen voor beide. Want als je succes hebt, heb je toch ook succes in de liefde? Maar liefde heb je sowieso nodig. Ik ben een erg romantisch persoon, dus ik heb zeker liefde nodig in mijn leven. Ik heb altijd iemand naast mij nodig die van mij houdt; dat geeft mij kracht om door te gaan.”

Bang voor de dood?

“Ja, heel erg bang zelfs. Ik zit elke dag eraan te denken hoe mijn dood zal zijn. Zodra ik de dood van iemand meemaak, krijg ik nog meer kippenvel als ik bedenk hoe de mijne zal zijn. Ik vraag me af of ik door een ongeval dood zal gaan, of dat ik vredig in zal slapen. Eigenlijk gek, maar het houdt me bezig.”

lust-leven4.jpgGa je op je sterfbed spijt hebben?
“Ja man, van veel dingen. Ik ga niet precies zeggen wat, maar het zijn meer dingen in de privésfeer. Ik hoop dat ik nog wat tijd heb om over die dingen te praten. Dat kan met mijn moeder of iemand anders die ik vertrouw. Het gaat meer om zaken die niemand nog weet en nog geheim zijn, maar ik wil wel dat ze besproken worden voordat ik sterf.”

Geloof je in leven na de dood?

“Ja, absoluut! Ik heb bepaalde dingen meegemaakt in het leven waardoor ik weet dat er nog een andere wereld is. Dus dat geesten bestaan, enzovoort. Dus ik geloof wel dat als je doodgaat, het niet daar eindigt, maar dat er iets meer is dan de dood.”

Hoe zou je herinnerd willen worden?
“Ja, iedereen gaat alleen maar mooie dingen zeggen. Maar ik ken mezelf het best en ik wil graag herinnerd worden als iemand die altijd klaar stond voor een ander; als een gevoelig en lief mens.”