Back U bevindt zich hier: Home Home Parbode info Lust en leven Lust&Leven
vrijdag, 30 november 2012 21:00

Lust&Leven

Geschreven door Sabitrie Gangapersad

louise_loes_bemmel.jpg

Naam: Louise (Loes) Bemmel
Leeftijd: 55 jaar
Beroep: kinderarts en coördinator van de activiteiten van de Brahma Kumaris Spirituele Organisatie

Ruim achttien jaar geleden kwam kinderarts Loes Bemmel tijdens haar zoektocht naar antwoorden op verschillende levensvragen, in contact met de Brahma Kumaris Spirituele Organisatie. Ze heeft de kennis over het individu als unieke ziel en haar rol in de wereld goed tot zich genomen en draagt deze nu over aan anderen via lezingen, workshops en cursussen.

Zit je lekker in je vel?
“Ja. Ik ervaar steeds beter wie ik ben en wat mijn vel is. Vroeger was dit lichaam alles, maar ik begrijp nu dat het een expressiemiddel is. Het samenspel tussen de ziel - het spiritueel wezen - en het lichaam is intiem. Via het lichaam laat het spiritueel wezen zien wat er in hem omgaat. Zonder de ziel, leeft het lichaam niet. Informatie die we van buiten tot ons nemen, wordt binnen in ons verwerkt. Je neemt waar met het oog, maar wat je ziet, de interpretatie, vindt van binnen plaats. Wanneer je jezelf heel diep begrijpt, zul je het lichaam waarderen dat je ter beschikking hebt. Maar dit gebeurt niet ineens, het is een proces.”

Waar ben je mee bezig?
louise_loes_bemmel_1.jpg“Spirituele studie, zoals bij de Brahma Kumaris wordt onderwezen en de toepassing daarvan. Spiritualiteit betekent van binnenuit leven: inside out. Dagelijks bestudeer ik de spirituele lessen, de diepere betekenis van het gesproken woord van God. Waar ik me nu ook in verdiep, is de Ramayana. Dit is het levensverhaal van elk van ons. Het leert dat alle relaties in het leven tijdelijk zijn. Alleen de band met het allerhoogste blijft. Mijn passie is om de diepe geheimen van het leven te begrijpen en zo anderen te helpen.”

Wat wil je absoluut nog doen?
“Werken aan mijn eigen perfectie, me meer en meer verdiepen in de waarheid over mezelf en God, en de relatie tussen ons. De waarheid over jezelf is een ontdekkingsreis, een avontuur. Ik wil me absoluut niet ervan laten afleiden. Daarom creëer ik ook de condities door respect te hebben voor tijd en de kwaliteit van mijn gedachten. Hoe zuiverder ik denk, des te beter.”

Wie bewonder je?
“God. Vroeger dacht ik dat God ver is. Hij is daar en ik ben hier. Nu ik Hem heb leren kennen, komt Hij steeds dichterbij. God is een wezen dat heel hoog staat aangeschreven. Je kunt Hem alleen leren kennen door verschillende relaties met Hem aan te gaan. Hij kan in elke relatie worden ervaren en in elke band komen andere kwaliteiten van ons tot expressie. Neem God bijvoorbeeld als je kind en zie hoeveel zorgzaamheid in je opborrelt. Het maakt zoveel warm en wakker in de ziel. Als Zijn kinderen hebben we alle kwaliteiten van God in ons. Veel mensen zeggen ‘ik geloof in God’, maar hebben ze een relatie met Hem? Het besef dat ik alles wat ik nodig heb bij God kan halen, vermindert mijn verwachtingen van anderen. Hierdoor worden andere relaties beter.”

Ga je voor geluk of voor geld?
“Geld heeft zijn plek en is een middel om bepaalde dingen te doen. Maar geld is geen geluk en geeft dat ook niet. Integendeel. Als ik ga voor geld, dan breng ik mijn waarde terug naar iets wat vergankelijk is. Wat ik waard ben als spiritueel wezen, is niet in geld uit te drukken. Geld is het fruit van de tijd waarin we leven, van de materiële boom, maar het is niet het leven. Mensen die gaan voor geld, hebben altijd tekort en krijgen een bedelaarsmentaliteit. Zij die gaan voor geluk met een spiritueel inzicht, worden innerlijk zo gevuld dat ze overstromen en anderen kunnen schenken. De keus of je bedelaar of schenker wil zijn, maak je zelf.”

Liefde of succes?
“Gaan samen. Hoe meer zuivere liefde ik kan voelen en die de ruimte kan geven zich te uiten, des te beter. Succes is het resultaat van zuivere liefde. Maar wij zijn liefde gaan conditioneren en fragmenteren. Succes betekent dat je jezelf en anderen verhoogt. Helaas ziet niet iedereen dat zo. Daar waar pure liefde en zuiverheid aanwezig zijn, is succes gegarandeerd.”

Bang voor de dood?
“Nee. De ziel als zuivere energie gaat nooit dood. Energie verdwijnt niet, het gaat over. Dit lichaam heeft een vervaldatum, het is materie en dus vergankelijk. Je kunt nog zoveel doen, het vergaat. Maar de ziel gaat nooit dood. Waarvoor zou ik bang moeten zijn? Gehechtheid brengt ons in lichaamsbewustzijn. We zouden dood moeten gaan voor de dingen die ons weerhouden om het zielsbewustzijn te bereiken.”

Ga je op je sterfbed spijt hebben?
“Ik hoop het niet. Ik doe hard mijn best om dingen goed te doen. Soms zijn er onafgemaakte zaken waar ik me niet echt bewust van ben, maar ik probeer alles correct uit te voeren. Door het gevoel goed te houden en het spiritueel bewustzijn te ontwikkelen, komen er processen op gang. Ik vraag de mensen om me heen niet te huilen als dit lichaam er niet meer is. Ze moeten vieren wat we met elkaar hebben gehad.”

Geloof je in leven na de dood?
“Absoluut. Ik geloof dat het leven voortgaat. Het lichaam zal gaan, maar ik leef door.”

Hoe zou je herinnerd willen worden?
“Als Gods kind. Het liefst zou ik willen dat Loes Bemmel vervaagt. De herinnering moet zijn aan de goede dingen die de ziel heeft kunnen doen in dit leven.”

Meer in deze categorie: « Lust & Leven Lust & Leven »