Back U bevindt zich hier: Home Home Parbode info Lust en leven Lust & Leven
zaterdag, 30 juni 2012 23:00

Lust & Leven

Geschreven door Marlijn Meijer

lust-leven1.jpgNaam Xergio Caffe
Leeftijd 22
Beroep grafisch vormgever en rapper

Xergio Caffe, bekend onder zijn artiestennaam Donavey, is een van de meest populaire rappers in Suriname. In november bracht hij zijn eerste mixtape ‘Onderweg’ uit en op het moment werkt hij aan een nieuw album. Caffe groeide op in Zorg en Hoop, waar hij begon te rappen op zijn dertiende. 

Zit je lekker in je vel?
“Jawel, meestal. Ik heb niet echt problemen of last van depressies. Als mens heb je natuurlijk altijd periodes waarin je weer motivatie nodig hebt om verder te gaan, maar ik zit nu in een goede fase.”

Waar ben je mee bezig?
“Met een heleboel dingen; een eigen sportprogramma in samenwerking met de Surinaamse Televisie Stichting (STVS) en met mijn album, waarop ik voor het eerst alleen met mijn eigen arrangement werk. Dat betekent dat ik mijn eigen beats maak en zelf aan de productie werk. Ik heb alle nummers al geschreven, maar werk nog aan de selectie en de timing van het lanceren van de cd. Je moet het natuurlijk niet droppen wanneer tien anderen muziek uitbrengen.”

lust-leven2.jpgWat wil je absoluut nog doen?
“Ik wil eigenlijk dat dit mijn laatste Nederlandstalige productie wordt en dat ik omschakel naar Engels. Daar ben ik druk mee bezig, want ik heb geen ambities om in Nederland mijn carrière voort te zetten. Ik wil mij richten op de Verenigde Staten en het Caribisch gebied. Naast een internationale carrière droom ik er ook van om invloed te hebben op de jeugd en dat ik ze kan raken met mijn muziek. Ik wil niet die rijke artiest worden die jongeren skippen omdat ze geen emotie meer horen in je muziek.”

Wie bewonder je?
“Jay-Z, hij is de succesvolste zwarte in de muziekbusiness. Hij blijft zichzelf. Hij heeft veel principes, hij gaat bijvoorbeeld niet met alles mee. Hij verkoopt zichzelf zoals hij echt is. Ik heb altijd al bewondering voor hem gehad.”

Ga je voor geluk of geld?
“Beide. En gezondheid en geloof, de vier G’s. Dat is de basis voor geluk in het leven. Als je geen geld hebt, ben je ongelukkig. De vier G’s zijn complementair. Ik zou niet kunnen kiezen tussen ze, maar ik ben dan ook een rebel: ik wil alles of niets.”

Liefde of succes?
“Liefde, want daarmee krijg je succes. Omgekeerd, liefde halen uit succes, is risicovoller. Ik weet niet zeker of je dan ook uiteindelijk liefde krijgt. De liefde is wel uitdagend. Je moet er veel voor doen om het in stand te houden. Haten is namelijk makkelijker dan houden van.”

Ben je bang voor de dood?
“Als ik mij voorstel dat ik al die mensen waarvan ik houd in een keer verlaat, dan laat het mijn buik wel draaien. Maar als je bedenkt dat je nooit meer pijn en leed hoeft te voelen, dan stelt het je wel gerust. Dus ik heb er een gemengd gevoel over.”

Ga je op je sterfbed spijt hebben?
“Ja, als ik dan nog niet alles gedaan heb wat ik wil doen. Especially voor de jeugd. Ik wil ze bewijzen dat het mogelijk is om iets te bereiken. We groeien op in een sfeer waarin het lijkt alsof alles uit het buitenland moet komen. Maar dat is niet zo, wij hebben ook die brains. Verder zal ik nooit spijt hebben van dingen die gebeurd zijn in het verleden, zoals de legendarische kickbokser Badr Hari zei: ‘spijt is verstand dat te laat komt’.”

Geloof je in leven na de dood?

“Ik geloof in iets na de dood. Misschien moet je dat niet het leven na de dood noemen, want daar komt dan weer een einde aan. Ik kan mij er niets bij voorstellen. Als ik dat al doe, dan zou dat allemaal berusten op fictie. Ik laat dat moment voor na de kist.”

Hoe zou je herinnerd willen worden?
“Als Papa Touwtjie, iemand die verandering kan brengen door zijn stem te laten horen, mensen in zich laat geloven, niet bang is om zijn mening te uiten en niet bang is voor een boycot.”

 

Meer in deze categorie: « Lust&Leven Lust & Leven »