Back U bevindt zich hier: Home Home Parbode info Lust en leven Norma Santé
donderdag, 01 augustus 2013 00:00

Norma Santé

Geschreven door

 Norma Sante

Naam: Norma Santé
Leeftijd: 32
Beroep: Zangeres van Naks Kaseko
Loco/kokkin

Norma Santé is zangeres en danseres van Naks Kaseko Loco. Daarnaast is zij kokkin voor de naschoolse opvang. Ze is een alleenstaande moeder van twee meisjes, van zestien jaar en drie jaar. Norma komt zelf uit een gezin met zes kinderen, van wie zij de oudste is.

Zit je lekker in je vel?
“Ja, ik zit lekker in mijn vel, omdat ik elke dag weer zie hoe Surinamers en ook buitenlanders van mijn gezang genieten. Dat doet mij goed. Ik weet niet hoe dat bij andere zangers is, maar altijd wanneer ik met een lied moet komen, maak ik me druk over hoe het bij de samenleving, mijn fans, zal overkomen. Het feit dat ze nog steeds van mijn liederen genieten, dat het zelfs hitsongs worden, laat mij me echt goed voelen.”

Norma Sante 1Waar ben je mee bezig?
“Ik ben nu bezig met koken voor de naschoolse opvang. Daarnaast heb ik een nieuw lied uitgebracht, genaamd ‘Monibaté’. Dit lied gaat over hard werken en het loon dat je als resultaat krijgt. Dus de leuke kant van het leven. Met de baté, een ronde ondiepe blikken schotel, wordt naar goud gezocht. Ik zing veel over goud, omdat ik toen ik nog in het binnenland woonde, samen met mijn ex-man in de goudvelden werkte. Het is niet gemakkelijk: de gouddelvers werken heel hard voor een gram goud, daarom zing ik vaak hierover. Nu ben ik bezig met een cd met puur koeltoeroe aleke poku, een muziekstijl van de Aukaners.”

Wat wil je absoluut nog doen?
“In dit leven wil ik nog lang doorgaan met mijn zang- en danscarrière. Ik wil ook graag optreden in de Verenigde Staten, Afrika en andere landen, dat is echt een droom van mij. Niet dat ik in het buitenland wil wonen, want Suriname heeft mijn hart, ik wil gewoon optreden in die landen op grote podia. Ik zou graag ook dansles willen geven aan jongeren, want ik wil mijn talent overdragen. Maar nu heb ik geen vrije tijd om daarmee te beginnen.”

Wie bewonder je?
“De persoon die ik het meest bewonderde, is er niet meer, dat was Michael Jackson. Als kind werd ik echt emotioneel wanneer ik hem op televisie zag. Zijn zangen dansoptredens vond ik altijd geweldig. Ik vind het jammer dat ik hem nooit live heb mogen meemaken. Daarnaast heb ik veel bewondering voor Louise Wondel. Zij leerde mij altijd dat ik zelfverzekerd moet zijn wanneer ik optreed. Ze was al ziek toen ik haar leerde kennen, waardoor wij nooit samen hebben kunnen dansen en zij mij geen technieken kon wijzen. Dus de echte Louise Wondel op de planken heb ik niet gekend. Helaas zal ze daar niet meer staan. Maar wanneer ik de positieve dingen hoor over hoe zij optrad, dan geeft me dat rillingen.”

Ga je voor geluk of voor geld?
“Geld absoluut niet, omdat ik dan een voorbeeld zou nemen aan de rest van de muziekwereld. Als zanger moet je geld niet op de eerste plaats zetten, anders zullen je optredens geen succes zijn. Dus maak op de eerste plaats muziek – of doe andere dingen waar je goed in bent – omdat het jouw gave of hobby is, maar niet om het geld. Ik ga voor geluk, omdat het een weg voor je opent om liefde te krijgen van je medemens en het kan ook ertoe leiden dat je geld ontvangt of andere geschenken. Dus geluk!”

Liefde of succes?
“Het belangrijkste is liefde, daarna komt succes op je pad.”

Bang voor de dood?
“Hmm, dat is een moeilijke vraag. Eerlijk gezegd wel, maar ik denk dat een ieder hier bang voor is. Niemand wil doodgaan, maar het is nu eenmaal zo dat je moet gaan wanneer het de tijd is. Er is dan no other choice. Ik heb het wel in mijn mind dat er een dag komt waarop ik niet meer hier op aarde zal zijn.”

Ga je op je sterfbed spijt hebben?
“Nee hoor, want ik weet dat ik mensen blij heb gemaakt met mijn optredens als zangeres en danseres. Die wens had ik als kind al en nu is hij uitgekomen.”

Geloof je in leven na de dood?
“Ja, omdat ik geloof dat er een God is.”

Hoe zou je herinnerd willen worden?
“Ik wil dit overlaten aan mijn fans zelf.”

Meer in deze categorie: « Varsha Ramratan Rashied Doekhie »