Back U bevindt zich hier: Home Home Parbode info Memre

Memre

vrijdag, 16 december 2016 10:11

Adelaïde Eleonora (Noor) Telgt-Monkou

Geschreven door
Coronie - Paramaribo22/08/1923 - 20/12/2015 Noor, zoals ze genoemd werd, was sinds 2006 weduwe van Waldi Telgt. Harold, één van haar zonen, legt uit hoe ze in Nederland belandde. “In de vijftiger jaren is Noor, achter Waldi aan, naar Nederland gereisd. Hij zou verder studeren en na zijn studie terugkomen naar Suriname. Zij zaten beiden in het onderwijs, en zij stond vanaf haar achttiende voor de klas.” Noor en Waldi vestigden zich in Rotterdam en waren gelijk betrokken bij de wederopbouw van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Het was een periode waarin betrekkelijk weinig Surinamers in Nederland woonden. Daar werden Willem, Reina, Harold en Martina in hun gezin geboren. Martina is echter heel vroeg overleden. Ze vingen vaker landgenoten op, in het bijzonder verpleegsters, die een nieuw bestaan in Nederland wilden opbouwen. ‘De mensen moesten wegwijs gemaakt worden en in de nieuwe samenleving niet vereenzamen’, vond Noor. Het onderwijzen deed ze in allerlei vormen, haar leven lang, herinnert Harold zich. “Als zij niet voor de klas stond, dan vond kennisoverdracht plaats in de vorm van het opzetten van en richting…Comments ()
dinsdag, 22 november 2016 09:58

Henry (Henk) Armand Venoaks

Geschreven door
Paramaribo-Dordrecht (NL)14/11/1944 - 19/11/2015 Als tiener ging ik iedere vrijdag op mijn fiets langs de ouders van Henk om de Kerkbode te bezorgen. Mijn broer Hans, die naar Nederland was gegaan om te studeren, had bij zijn vertrek deze taak aan mij overgedragen. Henk woonde toen niet meer bij zijn ouders Henry en Geertruida Venoaks-Adrianus, maar via hen kreeg ik wel een beeld van hun kinderen. Henk kreeg bij geboorte dezelfde naam als zijn vader, en ook zijn eigen tweede zoon heet Henry. Naast de naam, is er ook een andere overeenkomst, weet Henry III: “In zijn kinderen zie je dat het regelen van diverse zaken de boventoon voert. Dit is namelijk iets wat Henk ook zijn hele leven heeft gedaan.” Stiptheid heeft kennelijk vanaf opa doorgewerkt tot aan de derde generatie. Uit zijn huwelijk met Carla werd naast Henry ook Marvin geboren. Daarnaast was hij de vader van Anita, Jaap, Yourgo en Zahira. Henk groeide zelf op met Eline als oudere zus, naast Magda en frank, die na hem volgden. In zijn jeugd waren zijn bezigheden de padvinderij, de…Comments ()
donderdag, 20 oktober 2016 10:11

Ingeborg Vonsée-Raillard

Geschreven door
Paramibo07/07/1935 - 06/10/2015 Inge werd geboren aan de Gravenstraat, als kind van Johannes Raillard en Margarete Schütz uit Zwitserland. Zij werkten als zendelingen van de Evangelische Broedergemeente in Suriname (EBG). Samen met de andere kinderen Heinz, Kurt, Karl en Heidi kreeg Inge een sobere opvoeding: ‘Jullie hoeven niet alles te hebben, want jullie zijn zendelingskinderen.’ Vanwege een oorziekte van Inges moeder, werd Anita Berggraaf als hulp in huis gevraagd, om tussen moeder en de kinderen te bemiddelen. Zij werd een tweede moeder en is voor Inge altijd heel belangrijk geweest. Op haar veertiende werd ze naar Zwitserland gestuurd om een opleiding te volgen. Eerst met de KNSM-stoomboot naar Nederland, daarna met de trein naar Basel in Zwitserland. “Ze was nogal onzeker, ook omdat er voornamelijk mannen aan boord waren”, vertelt Andre Vonsée, haar latere echtgenoot. In Basel werd ze opgehaald door een bijna onbekende tante en ze miste haar familie en Suriname. Vader Raillard werd in 1953 geroepen voor een taak in Zürich en de rest van de familie verhuisde daar naartoe. Inge was heel blij daarover. In juli van…Comments ()
woensdag, 21 september 2016 08:13

Corelli (Elly) Virgine Renate Cambridge-Latour

Geschreven door
Potribo, Commewijne    Nieuwegein, Nederland 21/01/1931    08/09/2015 Drie maanden na het overlijden van haar echtgenoot Michel, werd Elly Cambridge ter aarde besteld. hun kinderen hebben hiervoor een verklaring: samen begonnen ze in 1955 een lang en gelukkig huwelijksleven, waarin zeven kinderen werden geboren. het waren soulmates, die elkaar vaak zonder woorden haarfijn aanvoelden. Elly was de op één na oudste dochter van heinrich en Clementine Latour-Richaards. Ze werd volgens de tradities van het herrnhuttergeloof opgevoed, een vaste waarde in het gezinsleven en op school. Ze groeide op aan de hofstraat op frimangron, samen met haar acht broers en zussen. Met haar oudere zus Margot zette ze zich enorm in bij de opvoeding van de jongere kinderen, zoals dat toen gebruik was. haar vader, die hoofdonderwijzer was, overleed toen zij als zeventienjarige net de middelbare school had afgerond. Zij stapte toen in het onderwijs om samen met haar zus te helpen het gezin financieel draaiende te houden. “In die positie kreeg ze ook haar jongere broers en zussen in de klas, die haar in opdracht van een tante ‘juffrouw Elly’…Comments ()
maandag, 22 augustus 2016 10:13

Henk Lothar Illes

Geschreven door
Paramaribo21/12/1944 - 15/8/2015 Henk werd zeventig jaar. Vele van zijn uitspraken waren filosofisch getint en dat gaf in mijn beleving het gevoel dat hij al vroeg ‘rijp’ bij mensen moest zijn overgekomen. De tekst bij de aankondiging van zijn heengaan ademde ook dat gevoel uit: ’Het boek van het leven. Wij zijn de acteurs, in het levensverhaal met een onbekend maar zeker einde’. Hij was, zoals we dat plegen te zeggen, een Srananman in hart en nieren. Op vele gebieden wist hij zich dienstbaar te maken. Henk stond aan de wieg van de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA), was onder andere lid van de Bemiddelingsraad, president-commissaris bij Surinam Airways en mocht ook de scepter zwaaien op de ministeries van Arbeid en Volksgezondheid in het kabinet-Chin A Sen. In buitenlandse dienst mocht hij leidinggeven als ambassadeur in Guyana en later Washington. Zijn werk als lid van de commissie in de grenskwestie tussen Suriname en Guyana mag zeker ook gememoreerd worden. Hij studeerde in 1962 af aan de Technische Universiteit in Delft. Volgens Roy Adama was Henk een begaafd wiskundige. Als…Comments ()
woensdag, 20 juli 2016 09:57

Edward Ansel Reijnold Geerlings

Geschreven door
Paramaribo14/05/1982 - 10/07/2015 Op 13 april 2011 ontmoetten we elkaar in hotel torarica bij de oprichting van de Vereniging van Parlementariërs voor Kinderen en Jongeren, waarvan zijn moeder voorzitter is en ik lid. Een lange kerel in keurig pak, met interessante ideeën. tijdens zijn slepende ziekteperiode mochten we elkaar veel intensiever spreken, bellen, appen en sms’en. toen werden de moed en het doorzettingsvermogen van Edward duidelijk. Als eerste kind van Glenn en Jennifer GeerlingsSimons groeide hij op met Naomi en Jonathan. toen hij vier was, zei hij tegen zijn moeder: ‘God heeft tot me gesproken en Hij zei dat je niet bang moet zijn’. Uitdagende activiteiten werden door hem uitgedacht en vaak ook geleid. Daar kunnen velen van meepraten. Als thaibokser wist hij zich aardig te profileren. Hij ging in dienst bij het Nationaal Leger en werkte er als piloot. Later werd hij ook freelance piloot bij Pegasus Air Services. Edward trouwde met Safyra Duurham, die in 2007 Miss Suriname werd. Edward achterhaalde haar telefoonnummer terwijl zij in het buitenland was. Zo begon het contact. Safyra: “Ik was onder de…Comments ()
maandag, 20 juni 2016 13:08

John Louis Wijdenbosch

Geschreven door
Paramaribo31/12/1939 - 21/6/2015 Wie ‘John Wijdenbosch’ bij niet goed oplet, zou kunnen denken dat de Google intoetst en overledene nog in leven is. Want wijlen landmeter Wijdenbosch was niet de enige die deze naam droeg. Die andere John, John Wijdenbosch junior, is 32 jaar jonger en staat met name als acteur en schrijver in vooral nederland bekend. Hiermee is de verwarring weggewerkt. overigens had John Wijdenbosch senior ook wel wat van dat artistieke. Carlo Steinbach en familie uit Groningen laten bij zijn heengaan iets daarvan doorschemeren: ‘John, we zullen jouw tori’s missen. Het is tenslotte een kunst om een goede toriman te zijn. Eén, waarbij velen aan jouw lippen hangen.’ Die kunst bezat hij. ‘Wijdenbosch,’ schreef Starnieuws, ‘had een rijk leven achter de rug.’ Als voorzitter van de Associatie van Surinaamse fabrikanten (ASfA) was hij regelmatig betrokken bij paneldiscussies waarbij onderwerpen van nationale aard de revue passeerden. Zo was hij in de jaren tachtig van de vorige eeuw nauw betrokken bij discussies rond de terugkeer naar de democratie. In het Radio ABC-programma Welingelichte Kringen wist hij op zijn geëigende wijze…Comments ()
woensdag, 18 mei 2016 14:31

Ramsaroep Bansradj

Geschreven door
Vaderzorg, District Suriname - Paramaribo24/01/1937 – 09/05/2015 Een actieve man die op verschillende fronten bezig was, zo omschrijf ik hem het best. Ramsaroep trouwde op 19 september 1964 met Soemintra Doekaram en ze kregen vijf kinderen. Als onderdirecteur van het Kabinet van de president kwam hij regelmatig in beeld. In de Interreligieuze Raad in Suriname (IRIS) vervulde hij een voorhoederol namens de Hindoegeloofsgemeenschap. In 2012 had hij namens deze organisatie zitting in de Commissie Nationale Vrije Dagen Suriname, die aanbevelingen aan de regering moest doen over het aantal nationale vrije dagen. Geen eenvoudige opdracht, vanwege de multireligieuze, multi-etnische en multiculturele Surinaamse samenleving. Als Hindi-leraar heeft hij velen mogen toerusten, en hij deed dat met veel overgave. In kringen van de Vereniging Arya Dewaker was hij een graag geziene persoon, die zich jarenlang voor de organisatie heeft ingezet. Bansradj werd meer dan eens benaderd om zaken die betrekking hadden op het Hindoegeloof te bespreken. Hij kon hierover niet alleen goed uitleggen, maar wist ook op controversiële momenten de rust te bewaren. Zo’n moment was toen in 2008 het christelijke feest Goede…Comments ()
dinsdag, 22 maart 2016 09:11

Dennis Arthur Fernandes

Geschreven door
Paramaribo10/11/1949 - 14/3/2015 Een echte ‘action man’, zo zou ik hem willen omschrijven. Altijd onderweg en betrokken bij veel zaken tegelijk. Daarbij was hij toegankelijk en prettig in de omgang. We woonden een tijdje in dezelfde straat en zagen elkaar regelmatig, met af en toe snelle, korte gesprekken. Hij beschikte over een ondernemerstalent, en volgens zus Ingrid begon dat al vroeg: “Dennis vertrok als jongeman naar nederland. niet om te studeren, zoals dat toen gebruikelijk was, maar hij wilde gewoon ergens anders wonen en werken. Hij trad in dienst van de KLM, werkte er een jaar, en out of a clear blue sky begon hij met de verkoop van Indiase kleding aan huis. Zo is hij doorgegaan met allerlei soorten handeltjes, totdat zijn broer Henk overleed en hij fanna’s Pet Shop overnam. Dennis was een ondernemer in hart en nieren. In ons gezin zeiden we altijd dat hij het Chinese bloed van zijn moeder had.” Bedrijven als Medlab Supplies, fanna’s Pet Shop, flamingo Brokers, Body in Balance, 5 Star Body Shop, Dia Support en office Connection werden concreet in de…Comments ()
woensdag, 20 april 2016 08:00

Rudy Jules August Seedorf

Geschreven door
Paramaribo26/04/1945 - 16/04/2015 ‘Sweetheart of the nation’ Suriname in de jaren zestig van de vorige eeuw als , zo stond Rudy Seedorf in zanger bekend. Daarnaast werd hij steeds liefkozend ‘Ruudje’ genoemd. Hij was een vlotte student, die cum laude de Algemene Middelbare School (AMS) afrondde. nichtjes en neefjes keken naar hem op als de superknappe oom. Hij werkte twee jaar bij Suralco en zette daarna zijn muziekcarrière voort in Europa. Ruudje verdiende als entertainer zowel daar als in zijn geboorteland zijn sporen, net als Max nijman, oscar Harris, Stan Lokhin, theo Bijlhout en anderen. Rond de onafhankelijkheid zette hij weer voet aan wal in Sranan, maar keerde in 1990 terug naar Amsterdam. In 2006 verhuisde hij weer naar zijn geboorteland en bleef er tot aan zijn overlijden wonen. nicht Agnes Ritfeld zoekt woorden om hem te beschrijven: “Hij was bijzonder intelligent. En zoals het vaker gaat met zulke mensen, werd hij niet begrepen door zijn omgeving, kon hij bijna met niemand goed opschieten en besloot hij als kluizenaar verder te leven. Hij trok zich terug in het buitenhuis van…Comments ()
donderdag, 28 januari 2016 23:01

Vera Boumann

Geschreven door
Paramaribo, 23/01/1946 - 23/01/2015 Achter elke traan die blinkt, schuilt een glimlach vol herinneringen’, schrijft Rieke Biekram bij het overlijden van Vera Boumann. Velen zullen zich haar met een glimlach herinneren, zeker de vele jongeren die bij haar in de klas gezeten hebben. Ex-leerling Winston forster zet haar duidelijk neer: “Ik heb haar als een streng en rechtvaardig mens gekend!” Vera werkte als docente huishoudkunde bij het Lager Beroeps onderwijs (LBGo). Ze mocht er ook een paar jaar leiding geven aan een van de afdelingen. Ik heb haar in enkele afleveringen van het populaire kook- en bakprogramma Kokkerellen met Vera via ATV mogen volgen. Dat ze uit het onderwijs kwam, was duidelijk. Vol overgave en enthousiasme wist ze op de beeldbuis uit te leggen hoe de recepten moesten worden gemaakt. Een mooi staaltje van haar bereidheid om kennis en inzichten met anderen te delen, was een discussie op 29 november 2008, via een chatprogramma op internet. Lezers hadden het erover wat ze met kerst zouden klaarmaken. De een vond pom en pastei toch wat afgezaagd. Een ander zei: ‘Ik doe…Comments ()
Pagina 1 van 2