Back U bevindt zich hier: Home Home Parbode info Memre Alfred Richenel Eugene Cameron
donderdag, 15 januari 2015

Alfred Richenel Eugene Cameron

Geschreven door  Carl Breeveld

Paramaribo
01/01/1941 – 19/01/2014

Velen kennen Alfred Cameron als internist in het St. Vincentius Ziekenhuis, waar hij langer dan dertig jaar werkzaam was. Hij heeft echter in vrijwel alle ziekenhuizen van Suriname mogen dienen. In het ‘s Lands Hospitaal werkte hij als arts die zich voorbereidde op verdere studie. Na afronding van zijn specialisatie Interne Geneeskunde in Nederland, keerde hij naar Suriname terug en werkte vervolgens in het Academisch Ziekenhuis en het Diakonessenhuis.

Hermien Codrington was al aan het begin van zijn carrière als medicus in het ‘s Lands Hospitaal betrokken. “Die band is gebleven, ook nadat hij uit het buitenland terugkeerde en ik verpleegkundig directeur was van het Diakonessenhuis. Alfred was voor mij en velen een internist van formaat. Hij bezat de vaardigheden, de extraatjes van de Interne Geneeskunde.” Alfred was een vlotte student. Hij was de best geslaagde leerling van de Frowein muloschool, rondde de AMS uitmuntend af en koos ervoor medicijnen te gaan
studeren. Geboren in een gezin bestaande uit twaalf kinderen wist hij wat het betekende met anderen te delen.

In de DC Herrenberggroep 3 heeft Alfred het van padvinder gebracht tot kroonverkenner. “Als voorhoedespeler bij de voetbalvereniging Hercules was hij steeds een gevaar voor de tegenstander”, weet Jack Uden. Bijna veertig jaar lang was hij lid van Keep Fit, een sportvereniging met het accent op sport als gezelligheid. Na de oefening op zaterdag weten deze heren nog lang over van alles en nog wat door te praten.

Zijn betrokkenheid bij verschillende organisaties is opmerkelijk. Uden noemt er enkele: “Loge Concordia der Vrijmetselaren, het Park, de Vereniging van Medici, Oase, de NPS en de Rotary Club Paramaribo Central.” Samen met Frits Codrington was hij ook lid van een damvereniging die ooit ontstaan was in het ‘s Lands Hospitaal.

Technisch directeur van de Surinaamse Voetbalbond (SVB), Ro Kolf, memoreert hem als een fanatieke voetballiefhebber. ‘Doc’ werd door de spelers van de nationale selectie zeer gewaardeerd. Zijn medische begeleiding van het succesvolle nationale team in de jaren zeventig is bij velen bekend. Hij diende ook als bestuurslid van de SVB onder voorzitterschap van Rudi Goossen. Ook bij het SOGK heeft hij veel betekend voor jongeren met een beperking.

Na zijn pensioenering was Alfred nog actief betrokken bij de Diabeten Poli. Hij overleed in het St Vincentuis ziekenhuis, waar hij langer als 30 jaar met veel plezier heeft gewerkt.