Back U bevindt zich hier: Home Home Parbode info Memre Iwan Eddy Kortram
maandag, 22 juni 2015

Iwan Eddy Kortram

Geschreven door  Carl Breeveld

Paramaribo
20/08/1946 – 24/06/2014

‘Het was mij een eer om Suriname dienstbaar te zijn’, zo sprak Iwan Kortram toen hij als financieel directeur bij Staatsolie met pensioen ging. Ruim dertig jaar had hij zijn krachten aan dit Surinaamse bedrijf gegeven. De directeur van Staatsolie, Marc Waaldijk, verwoordde bij het heengaan van Kortram kernachtig wat hij heeft betekend: “Er kan zeker gesteld worden dat Kortram bijgedragen heeft aan het bouwen van het succes van Staatsolie”.

In Staatsolie Magazine beschrijft Sabitrie Gangapersad zijn loopbaan. Een groot deel van zijn carrière hield verband met olie. In 1980 was hij als directeur van het Planbureau nauw betrokken bij de oliecommissie. Tien jaar lang had hij zitting in de Raad van Commissarissen van Staatsolie. Hij bekleedde de functie van financieel directeur vanaf 1994. Zijn formeel opgedane kennis is een duidelijke indicatie voor wat hij in zijn latere professionele leven zou verrichten. Kortram behaalde namelijk zijn doctoraal bedrijfskunde aan de Technische Universiteit van Delft en de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Aan de Universiteit van Leiden rondde hij succesvol zijn doctoraal chemie af met een major in Industrial Economy. Ik kwam hem weleens tegen in Oase, als ik er samen met mijn vrouw was om te sporten. Het was dan altijd een vriendelijke groet en een kort babbeltje. Hij kwam er om te sporten, maar ik heb hem ook relaxed een boek zien lezen. Hij genoot zichtbaar van die momenten. Kortram hield van kunst, cultuur (opera, musicals, toneel), muziek, reizen en dansen. Zijn dochter Jasna weet er alles van: “Wat muziek betreft, was zijn interesse heel breed: van klassiek (Andrea Bocelli) tot kaseko (Sabaku). Bij feestjes was hij als eerste op de dansvloer.”

Ook als familieman heeft hij ruimschoots zijn sporen verdiend. Vrouw, kinderen, kleinkinderen, broers en zussen waren voor hem heel belangrijk. Hij werd ervaren als een Godfather, die altijd klaarstond om gevraagd en ongevraagd adviezen en coaching te geven. Kortram was een boekenwurm. Volgens Jasna kon hij geen boekwinkel voorbij lopen en kon hij het vervolgens niet nalaten boeken te kopen. Het is daarom niet verwonderlijk dat hij een indrukwekkende bibliotheek heeft achtergelaten. Zijn belangstelling was
ruim: van boeken over management en biografieën over markante personen zoals Obama en Nelson Mandela tot romans. Vooral Surinaamse romans hadden een speciale plek.

Geheel in lijn met zijn Godfather-status spoorde hij ook anderen aan om te lezen en kennis te vergaren. Hij gaf dan ook graag boeken cadeau. Kortram stond heel positief en optimistisch in het leven. Hij voelde zich bevoorrecht en leefde naar het principe ‘count your blessings’. Bij de afscheidsceremonie vatte Jack Uden zijn leven goed samen: ‘He lived his life to the fullest.