Back U bevindt zich hier: Home Home Parbode info Memre Albert Ishwardutt Ramnewash
maandag, 21 september 2015

Albert Ishwardutt Ramnewash

Geschreven door  Carl Breeveld

Paramaribo
22/09/1937 – 11/09/2014

Binnen de Surinaamse rechtsgemeenschap was Albert Ramnewash vanwege zijn enorme kennis en ervaring een begrip. Volgens Carlo Jadnanansing heeft Ramnewash de Staat Suriname gedurende 59 jaar onafgebroken gediend. “Albert was behalve rechtsspreker ook belast met de opleiding van rechterlijke ambtenaren en tevens vraagbaak voor jongere rechters.”

Albert was het oudste kind uit het gezin van Willem en Soesila Ramnewash. Het ouderlijk huis stond aan het einde van de Nieuwe Charlesburgweg, een gebied dat in de volksmond ook wel ‘Crepi’ wordt genoemd. Vandaar dat hij ook als een Crepiboi bekend stond. Samen met zijn vrouw heeft hij zelf vijf kinderen mogen vormen. Roy Ramnewash, een van zijn zoons, geeft op heldere wijze weer wie zijn vader was: “Hij heeft op zijn eigen wijze zinvolle inhoud proberen te geven aan de terreinen waarop hij als vakman, Surinamer, familiemens en vader actief was.” Zowel zijn familie als zijn werkomgeving kende hem als iemand met een groot gevoel voor humor.

Naast zijn zeer veeleisende baan bij de rechterlijke macht, heeft hij als bestuurder ook een bijdrage geleverd aan de Surinaamse sport. Als ondervoorzitter van zowel de Surinaamse Voetbalbond als de Surinaamse Cricket Bond toonde hij grote betrokkenheid. Tevens mocht hij een bijdrage leveren als bestuurder bij Thalia, het oudste toneelgezelschap van Suriname. Als lid van de Lions International, de Nationale Stichting Hindostaanse Immigratie en de adviesraad van de Arya Dewaker, wist hij op maatschappelijk en religieus vlak zijn sporen te verdienen. ook in het Caribisch gebied participeerde hij in vergaderingen die betrekking hadden op zijn werkgebied. Zo waren de Caribbean Court of Justice in Port of Spain (Trinidad) en the Commonwealth Judicial Education Institute hem niet vreemd.

Ramnewash was als rechter-commissaris betrokken bij het begin van het proces rond de Decembermoorden van 1982. Een maand voor het verlopen van de verjaringstermijn begon onder zijn leiding het gerechtelijk vooronderzoek; hij gaf in december 2002 opdracht tot de lijkschouwingen. oud-minister van Justitie, Chan Santhoki, vond hem een moedige rechter. “Alle zaken die hem door de leiding van het Hof van Justitie werden toegewezen, pakte hij professioneel aan.”

Tijdens de uitvaartdienst sprak Harish Monorath als deken van de Surinaamse orde van Advocaten lovende woorden uit over Ramnewash: “Hij stond bekend als een kundige, ervaren, onberispelijke en integere rechter.” Een man die gezag uitstraalde en toch heel beleefd, eenvoudig en vriendelijk in de omgang was.