Back U bevindt zich hier: Home Home Parbode info Memre René Rabindranath Jadnanansing
woensdag, 21 oktober 2015

René Rabindranath Jadnanansing

Geschreven door  Carl Breeveld

Paramaribo
23/12/1931 - 31/10/2014

Een duizendpoot, zo zou je hem kunnen noemen. Hij wist enorm veel neer te zetten in de ruim 82 jaar die hem waren gegeven. Hij was getrouwd met Sumintra Ramdinsingh, met wie hij drie kinderen kreeg: Sandhya, Raj en Sharmila. Op 14 september 2012 was het echtpaar vijftig jaar getrouwd. Bij die gelegenheid ontvouwde zoon Raj het begin van deze relatie: ‘Sumintra, die zo’n 51 jaar geleden uit trinidad naar Suriname kwam om mee te doen aan een sari-show, werd door René achtervolgd naar trinidad. Kort daarna stapten ze daar in het huwelijksbootje, in het bijzijn van een handjevol familieleden uit Suriname.’

Komend uit een landbouwersfamilie, was zijn studiekeuze na de Graaf von Zinzendorfschool niet vreemd. Hij studeerde Landbouwmeteorologie in Nederland, kwam na terugkeer in dienst van het Landbouwproefstation en vervolgens van de afdeling Cultuur van het ministerie van Onderwijs. In 1973 betrad hij de filmdistributiebranche en kocht in 1980 samen met Harry tewarie de bioscopen Star, tower en Bellevue. Vier jaar later was hij de enige eigenaar van Star. De nieuwste Hollywood- en Bollywoodfilms werden via hem in Suriname vertoond. Hij wist artiesten zoals Mukesh en Mohammed Rafi naar Suriname te halen. Op vele andere gebieden in de samenleving heeft Jadnanansing zijn krachten gegeven. Zo was hij hoofdbestuurslid van de Verenigde Hervormings Partij (VHP).

Hij was lid van de raad van toezicht van de StVS, nam tijdelijk waar als directeur van dit bedrijf en wist de uitzendingen van de wereldkampioenschappen voetbal voor deze zender binnen te halen. Als oprichter van de Lionsclub Kwatta en lid van Lions Club Para, wist hij zich bijkans veertig jaar zeer verdienstelijk te maken. Het motto ‘We serve’ werd door zijn daden realiteit. Jaarlijks was hij betrokken bij grote projecten om middelen in te zamelen ten behoeve van onder meer weeskinderen. Zijn inzet bij de organisatie van landbouwtentoonstellingen en de International Duck & Curry Competition, was bij velen bekend. Door Lions Club International werd hij gehonoreerd als Life Member.

Hij mocht aan de wieg staan van de Nationale Stichting Hindostaanse Immigratie. Het is zijn verdienste dat het Lalla Rookhgebouw met auditorium werd opgezet. Als bestuurslid van de sportvereniging Jai Hind wist hij bij te dragen aan het succes, waarbij de club promoveerde naar de hoofdklasse van de Surinaamse Voetbalbond. Ook de cricketsport had zijn belangstelling. Een terechte waardering volgde toen hem de versierselen horend bij de onderscheiding van zowel ridder als later commandeur in de Ere-Orde van de Palm werden omhangen.

Met speciale dank aan de familie Jadnanansing