Back U bevindt zich hier: Home Home Parbode info Memre John Louis Wijdenbosch
maandag, 20 juni 2016 13:08

John Louis Wijdenbosch

Geschreven door Carl Breeveld

Paramaribo
31/12/1939 - 21/6/2015

Wie ‘John Wijdenbosch’ bij niet goed oplet, zou kunnen denken dat de Google intoetst en overledene nog in leven is. Want wijlen landmeter Wijdenbosch was niet de enige die deze naam droeg. Die andere John, John Wijdenbosch junior, is 32 jaar jonger en staat met name als acteur en schrijver in vooral nederland bekend. Hiermee is de verwarring weggewerkt. overigens had John Wijdenbosch senior ook wel wat van dat artistieke. Carlo Steinbach en familie uit Groningen laten bij zijn heengaan iets daarvan doorschemeren: ‘John, we zullen jouw tori’s missen. Het is tenslotte een kunst om een goede toriman te zijn. Eén, waarbij velen aan jouw lippen hangen.’ Die kunst bezat hij.

‘Wijdenbosch,’ schreef Starnieuws, ‘had een rijk leven achter de rug.’ Als voorzitter van de Associatie van Surinaamse fabrikanten (ASfA) was hij regelmatig betrokken bij paneldiscussies waarbij onderwerpen van nationale aard de revue passeerden. Zo was hij in de jaren tachtig van de vorige eeuw nauw betrokken bij discussies rond de terugkeer naar de democratie. In het Radio ABC-programma Welingelichte Kringen wist hij op zijn geëigende wijze zijn standpunt duidelijk te maken.

Vanwege zijn vele verdiensten voor de ASfA, die vooral als oogmerk heeft de nationale productie te stimuleren, werd hij na zijn aftreden tot erevoorzitter benoemd. Wijdenbosch was voorts beëdigd landmeter en voorzitter van de Hogere Landmeetkunde unie in Suriname. Als consultant heeft hij vele adviezen mogen geven.

Tijdens de uitvaartplechtigheid werden zijn ettelijke verdiensten gememoreerd. In het verslag dat erop volgde, werd kernachtig de levenshouding van John Wijdenbosch neergezet: ‘Deze letterlijk grote man behoorde tot een helaas uitstervend ras: Surinamers die dat in hart en nieren zijn en voor wie eigen (materieel) gewin plaats maakt voor het algemeen belang’. Journalist Wilfred Leeuwin noemt hem terloops in een artikel over de doorwerkende invloed van wijlen Johan Cruijff op kleurrijk voetbal: ‘toen in Suriname het voetbal slechte perioden meemaakte, was het John Wijdenbosch die een beroep deed op de Stichting Kleurrijk om in Suriname het voetbal een push te geven en enkele wedstrijden in Paramaribo te spelen. Helaas eindigde dat avontuur nog voor het goed begon in een vliegramp die aan veel Kleurrijk-voetballers het leven kostte’. Een man die zich niet strikt binnen zijn discipline bewoog, maar breed georiënteerd was en het maximale wilde neerzetten in het belang van Suriname.