Back U bevindt zich hier: Home Home Parbode info Memre Corelli (Elly) Virgine Renate Cambridge-Latour
woensdag, 21 september 2016 08:13

Corelli (Elly) Virgine Renate Cambridge-Latour

Geschreven door Carl Breeveld
Potribo, Commewijne    Nieuwegein, Nederland
21/01/1931    08/09/2015

Drie maanden na het overlijden van haar echtgenoot Michel, werd Elly Cambridge ter aarde besteld. hun kinderen hebben hiervoor een verklaring: samen begonnen ze in 1955 een lang en gelukkig huwelijksleven, waarin zeven kinderen werden geboren. het waren soulmates, die elkaar vaak zonder woorden haarfijn aanvoelden.

Elly was de op één na oudste dochter van heinrich en Clementine Latour-Richaards. Ze werd volgens de tradities van het herrnhuttergeloof opgevoed, een vaste waarde in het gezinsleven en op school. Ze groeide op aan de hofstraat op frimangron, samen met haar acht broers en zussen. Met haar oudere zus Margot zette ze zich enorm in bij de opvoeding van de jongere kinderen, zoals dat toen gebruik was. haar vader, die hoofdonderwijzer was, overleed toen zij als zeventienjarige net de middelbare school had afgerond. Zij stapte toen in het onderwijs om samen met haar zus te helpen het gezin financieel draaiende te houden. “In die positie kreeg ze ook haar jongere broers en zussen in de klas, die haar in opdracht van een tante ‘juffrouw Elly’ moesten noemen, wat zij hun hele verdere leven zijn blijven doen”, vertelt dochter Marianne.

Ze was een geroepen onderwijskracht, die het ontwikkelen van de talenten in ieder kind belangrijk vond. Ze zette zich in op basisscholen in Paramaribo en Bersaba en later als lerares Engels op de froweinmuloschool, het mr. dr. J.C. de Miranda Lyceum, en later in nederland op onder ander het De Bruyne Lyceum in utrecht. Marianne kreeg op het Miranda Lyceum les van haar ma, en ze werd veel later collega van beide ouders op het lyceum in utrecht.

Michel, Elly’s man, die oorspronkelijk ook onderwijzer was, studeerde later economie aan de vrije universiteit, keerde naar Suriname terug en diende onder meer als minister van opbouw, het tegenwoordige ministerie van natuurlijke hulpbronnen. “In 1980 kwam met de militaire coup een abrupt einde aan de mooie jaren in Suriname. De politieke carrière van Michel eindigde, maar hun sterke geloof en hun hechte huwelijksband bleven ook daarna overeind en verdiepten zich”, herinneren de kinderen zich. na de Decembermoorden in 1982 vertrok het gezin naar nederland, waar ze weer vanaf de basis moesten beginnen.

tweeëndertig jaar lang woonden ze er. na hun pensionering kwamen Michel en Elly regelmatig naar Suriname. ook naar de vS gingen ze graag, mede omdat de meeste van de zeven kleinkinderen daar wonen. volgens Marianne was haar moeder heel geïnteresseerd in het wel en wee van velen. Met Kerst was het een hele administratie; ze was dagen bezig kerstwenskaarten te schrijven. Een bijzondere vrouw, die haar positieve invloed heeft doen gelden in vele levens. Ze beëindigde een gesprek altijd met ‘God bless’. Zelfs toen het niet meer zo goed met haar ging, bleef ze dat herhalen.