Back U bevindt zich hier: Home Home Parbode info Njang switi Nyun Sranan kukru
vrijdag, 01 december 2006

Nyun Sranan kukru

Geschreven door  Michael Hermelijn
Al reizend door culinair Suriname, komen wij Dulcie Graanoogst-Muringen tegen. Geen onbekende in de wereld van de catering. Ze runt één van Suriname’s bekendste cateringbedrijven. Een job die een enorme inzet en toewijding vereist. Daarnaast is zij ook nog purser bij de SLM. Kortom: we praten deze keer met een zeer energieke dame. Ze noemt zichzelf, niet ten onrechte, een dynamische duizendpoot.

De liefde voor het koken heeft ook zij, evenals veel van devorige keukenprinsen en –prinsessen, meegekregen van haar moeder. “Mijn vaderkookte ook heel lekker hoor”, voegt ze nog toe. Ze is haar bedrijf begonnenomdat zij zich altijd ergerde op feesten en partijen aan de manier waarop heteten geserveerd dan wel gepresenteerd werd. Zij dacht: “Dat kan professioneleren beter”. Dat dit ook zo was blijkt wel uit het feit dat haar bedrijf nuvijftien jaar bestaat. Ze verzorgt zowel grote cateringen als luxesitdown-diners.  Hoewel opgegroeidmet de creoolse keuken, is de Surinaamse keuken volgens Dulcie toch een fusionvan de diverse stijlen die ons land rijk is.  Ze houdt van experimenteren met het op een ongewone maniermixen van diverse lokale producten. Zo heeft ze bijvoorbeeld haar‘dogla-groentes’: kousenband met sopropo, antruwa met boulanger, zoute amsoimet kousenband. Of Oriental soup met als basis de saotosoep, maar dan eengebonden versie hiervan.  “Waarhoud je zelf het meest van?,” vraag ik. Zonder na te denken zegt ze: “Eten! Ikhoud van lekker eten!” Met dit antwoord neem ik geen genoegen. “Wat vind je lekker?Waar werk je graag aan?” “Het liefst groenten met iets erdoor, garnalen ofpeper of zo. In ieder geval: op zijn Surinaams. Ook werk ik graag met sinten,een soort gekruide ketjap.”

Haar gerecht, cappuccino van tayerblad, hoe komt ze daaraan? Een keer heeft ze in een restaurant een tomatencappuccino gegeten, ofgedronken: wat doe je eigenlijk met soep? Daar wilde ze iets mee doen, dus isze gaan experimenteren. “Surinamers houden niet van tomaten, en dus kwam ik ophet idee om tayerblad te gebruiken.” Op mijn vraag of het in één keer geluktis, antwoordt Dulcie lachend: “Ja hoor, behalve toen ik die ene keer optelevisie in een kookprogramma deze soep bereidde! Ik deed het te heet in deblender en de soep spatte de hele keuken door!” Qua kleur en smaak een mooi voorgerecht voor de kerst.

 

Cappuccino van tayerblad

(Voor4 personen)

cappuccino.jpg

Ingrediënten

1 bosje botertayerblad, ¼ liter kippenbouillon, aromat naarsmaak, zout naar smaak, nootmuskaat naar smaak, ½ eetlepel boter, ¼ liter verseongezoete slagroom, 1 eetlepel geraspte jongbelegen kaas, 1 flinke in debouillon gaargekookte chinese tayer.

 

Bereidingswijze

Tayerblad wassen en fijnsnijden. Opkoken met een beetjewater en de boter. Even met een lepel doorkloppen en daarna samen met dechinese tayer in de blender. Dan de kippenbouillon en de helft van de roommengen met het tayerbladmengsel. In een pan aan de kook brengen. Op smaakbrengen. Schenk in een glas. Daarna serveren met opgeslagen, ongezoeteslagroom. Afmaken met een beetje geraspte nootmuskaat. Smakelijk eten!