Back U bevindt zich hier: Home Home Parbode info Njang switi Luchtige pudding
maandag, 31 juli 2006

Luchtige pudding

Geschreven door  Michael Hermelijn
nyun_sranan.jpgEr is van alles aan het borrelen in de Surinaamse culinaire wereld. Het ene na het andere restaurant met een internationale keuken opent zijn deuren. Koks uit het buitenland die hier komen, verruimen het assortiment aan smaken en gerechten. Ook onze eigen koks maken een ontwikkeling door.

 In deze serie leestu hoe verschillende chefs de Sranan kukru op internationaal niveau proberen tebrengen door met vertrouwde ingrediënten verrassende nieuwe gerechten op tafelte zetten. Het belangrijkste ingrediënt in deze recepten is creativiteit. Dezemaand: IlyaMartens, chef-kok bij DOK 204.

 

Ilya is vanaf haar vijftiende jaar werkzaam in de horeca.Eerst in de bediening en -na het doorlopen van de middelbare hotelschool- alskok. Ze heeft ervaring opgedaan in Engeland en in Nederland, en is in Surinamewerkzaam geweest bij De Knots, als sous-chef bij ’t Waaggebouw. Nu staat zijachter het fornuis in DOK 204. Hoewel zij geen Surinaamse is, weet zij doorhandig gebruik te maken van een mix van lokale en internationale ingrediëntenen technieken verrassende en gedurfde creaties te presenteren. Ze is bovendienlid van het Suriname Culinary Team dat onlangs in Miami liet zien dat deSurinaamse keuken ook internationaal een goed figuur slaat. Als pastry-chefvan het koksteam heeft Ilya zich prima staande gehouden. Tijdens de Taste ofthe Caribbean 2006 behaalden de Surinaamse koks brons, de barkeeper kreegzilver voor zijn cocktails en de landenpresentatie van team captain JosHurkmans was goed voor een gouden medaille. Creatief met Surinaamseingrediënten, daar gaat het op deze pagina’s om. Als er iemand heeft bewezendat zij vernieuwende smaken tot stand kan brengen dan is het Ilya. Onze oudevertrouwde pom tayer kreeg de schrik van zijn leven toen die plotseling werd omgetoverdin een nagerecht. Ilya: “Ik dacht: er moet toch iets anders te doen zijn metpom tayer dan pom maken. Ik ben gaan experimenteren en het resultaat is hetwinnende nagerecht van de nationale kookwedstrijden. Luchtige pudding van pomtayer met manya en een saus van rode grapefruit!” Wees verrast en eet smakelijk!

 

 

nyun-sranan2.jpg

Luchtige pudding van pom tayer met manja en een saus van rode grapefruit

 

Voor 4 personen:

150 gram geraspte pom tayer

2 eiwitten

2 lemmetjes

1 shot Borgoe

2 deciliter gecondenseerde gezoete melk

1 zakje vanillesuiker

40 gram suiker

3 rode grapefruits

1 grote manja

 

Doe de pom tayer in de blender samen met de vanillesuiker, sap en rasp van de lemmetjes, Borgoe en gecondenseerde melk en maak dit zo fijn mogelijk. Dit is belangrijk om een mooie gladde pudding te krijgen. Eiwitten stijfkloppen en door het mengsel scheppen. Dit moet u voorzichtig doen zodat u de lucht niet weer uit de eiwitten laat verdwijnen. Het mengsel het liefst in een roestvrij stalen bak storten en dit au bain marielaten garen in de oven. Dit duurt veertig minuten tot één uur, afhankelijk van de oven. Afdekken, en een nacht in de ijskast bewaren zodat de pudding goed koud kan worden en opstijven. De schil en het wit van de grapefruits wegsnijden. Het vruchtvlees tussen de vliezen wegsnijden en dit even opkoken met een beetje suiker en vervolgens zeven. Ook dit laten afkoelen. Schep wat bolletjes van de pudding op een bord en garneer met de saus en stukjes manja.