Back U bevindt zich hier: Home Home Parbode info Njang switi Njang Switi: Omelet met kippenlever
maandag, 31 oktober 2011

Njang Switi: Omelet met kippenlever

Geschreven door 

njang-switi.jpg

Oorsprong
Over het antwoord op de vraag of lever nu echt gezond is, twisten wetenschappers al eeuwenlang. Vast staat dat het een gezonde bron van vitamines en mineralen is. Sterker nog: van alle soorten vlees bevatten lever en leverproducten de meeste hoeveelheden voedingsstoffen. Echter zit in lever ook veel cholesterol, wat weer een verhoogde kans op hart- en vaatziekten kan hebben. Het komt er eigenlijk op neer dat het met mate moet worden gegeten.

En, zeggen de deskundigen, zwangere vrouwen kunnen lever beter mijden, omdat de grote hoeveelheid vitamine A schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Neemt niet weg dat levergerechten al sinds mensenheugenis worden bereid. Van alle leversoorten is kippenlever het meest mals, dus dat gebruiken we voor deze aflevering van Njang Switi in een niet alledaagse combinatie met omelet. Verzeker u ervan dat u bij het kopen van kippenlever ook daadwerkelijk alleen maar kippenlever krijgt; veelal wordt de lever door lokale leveranciers gemengd met niertjes aangeboden. In tegenstelling tot lever zijn niertjes taai en smakeloos.

Benodigdheden (voor 4 personen)
1 pond kippenlever, 6 eieren
2 eetlepels melk, 1 kleine groene kool
4 tomaten
1 ui, 3 teentjes knoflook
1 rode peper
Zout
Zwarte peper
Boter

Bereidingswijze
De kippenlever gedurende tien minuten koken in water. Even laten uitlekken en in plakjes of stukjes snijden. Klop de eieren met de melk, zout, zwarte peper en fijngesneden rode peper. Vet een ovenschaal in met een beetje boter, strooi de fijngesneden ui en knoflook over de bodem en giet de helft van het eimengsel hier bovenop. Bedek het geheel met de kippenlever en in plakjes gesneden tomaten, strooi er vervolgens de zeer fijn gesneden kool (die u goed heeft gewassen!) overheen. Voeg eventueel nog wat zout en zwarte peper toe en tot slot de rest van het eimengsel. Plaats de schaal gedurende 20 tot 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Het geheel is gaar als het eimengsel helemaal droog is. Serveren met rijst.