Back U bevindt zich hier: Home Home Parbode info Njang switi Tomatensardien
vrijdag, 27 maart 2015

Tomatensardien

Geschreven door  Audrey Karijodjemiko

Oorspromg
In het kader van het verkiezingsthema ‘Armoede’ in deze editie, een maaltijd die je voor weinig geld kunt bereiden. Een compleet gerecht voor nog geen tien srd op tafel! Sardientjes zijn klein, maar behoren wel tot de meest bloedvaten gezond. Bovendien zijn ze rijk aan aminozuren. Ons lichaam gebruikt die aminozuren als bouwstof voor eiwitten. Eiwitten vormen op hun beurt weer de basis voor spieren, bindweefsel en antilichamen die ons immuunsysteem sterk houden, en transporteiwitten die zuurstof en voedingsstoffen leveren door ons lichaam.
Bovendien bevatten sardines minder zware metalen, zoals kwik, dan sommige andere vissoorten. Het zijn zogeheten straalvinnige vissen uit de familie van de haringen. Ze komen wereldwijd voor in (sub)tropische wateren. Sardines zijn vernoemd naar het Italiaanse eiland Sardinië, waar ooit grote scholen van deze vissen werden gevonden. Vers zijn ze het allerlekkerst, maar die kun je in Suriname maar zelden vinden. Ingeblikt zijn ze echter ook prima.

Benodigdheden
1 blik sardines in tomatensaus (min. 450 gram)
1 ui (niet te groot)
2 teentjes knoflook
1 rode peper
1 mespunt zout
1 mespunt adjee
1 mespunt suiker
3 schijfjes laos
4 eetlepels olie

Bereidingswijze
De ui, knoflook, rode peper en laos fijnsnijden. Doe 4 eetlepels olie in een wok. Bak hierin de ui en knoflook lichtbruin, voeg de rode peper, zout, suiker, adjee en laos toe. Goed omscheppen en het vuur laag zetten. Daarna de hele sardientjes (inclusief graatjes) toevoegen en 20 wat verse groente, of eten op een puntbroodje.

Meer in deze categorie: « Wontonsoep Kipragout »