Back U bevindt zich hier: Home Home Parbode info Ondernemers aan het woord Ondernemers aan het woord: Chandrikapersad Doerga
dinsdag, 31 januari 2012 23:00

Ondernemers aan het woord: Chandrikapersad Doerga

Geschreven door Charles Chang

Chandrikapersad Doerga (58)
eigenaar VAN
Love and Kisses

Praat je over economische ontwikkeling, dan praat je vooral over ondernemers met durf.
Hoe redden ze het in hun branche en wat onderscheidt hen? Deze maand Chandrikapersad Doerga van
Love and Kisses.

De drempel ligt hoog bij Love and Kisses. Letterlijk. En toch loopt de bijzondere erotische winkel van Chandrikapersad Doerga alsof het een broodjeszaak is. Een drie treden hoge afdamming tegen wateroverlast ligt voor het pand aan de Tithoniastraat 7. Recentelijk is de vijf jaar oude zaak uitgebreid met een slatwall vol erotische spelen. De wandkasten en glazen toonbank zijn blijkbaar niet voldoende om het hele assortiment aan seks- en hulpmiddelen uit te stallen. In aparte glazen kasten in de winkel staan de inwendige stimulerende middelen. “We zijn eerst klein begonnen”, zegt een van de pioniers in deze branche. “Aldoende hebben we het moeten leren en zijn we met de jaren gaan groeien. Wat in het begin niet ging, deden we in de uitverkoop of hebben we moeten dumpen vanwege de vervaldatum. Maar nu gaat alles: poppen, penis-pompen, dildo’s en vibrators, ringetjes, sleeves en condooms.”
ondernemers.jpgBeginjaren negentig runde Doerga een videotheek waarvoor hij vaak naar Miami moest afreizen voor het halen van nieuwe films. Via die sector kwam Doerga in contact met de wereld van erotische middelen. “En zo bracht ik telkens een paar spullen mee voor speciale klanten. De videotheek was in combinatie met een giftshop en daarin had ik een privéhoekje voor de spullen. Alles gebeurde gedekt, want seks was nog taboe.”
Ondertussen begon het minder goed te gaan met de videotheek door de komst van dvd’s en Doerga besloot de overstap te maken. Voor het echter zover kwam met de nieuwe uitdaging, heeft Doerga een groot obstakel moeten overwinnen: de vergunning voor een seksshop. “Ik noem het bewust geen seksshop, erotische shop klinkt netter. Maar ik kreeg nul op rekest. Ook mijn tweede poging voor een vergunning werd zonder reden afgewezen, terwijl er nergens in de wet staat dat een erotische shop is verboden.
De eerste shop, Pink Pussycat, opereerde op een algemene vergunning. In 1997 kwam de regering-Wijdenbosch en kreeg ik van de nieuwe districtscommissaris (dc) mondelinge toestemming om te beginnen. Ik moest dan wel een nieuwe aanvraag indienen.”
Doerga ging gelijk aan de slag, richtte de winkel in en haalde een partij spullen binnen. Echter was de opening niet van lange duur, want de regering werd afgezet en in opdracht van de volgende dc werd de zaak gesloten en de vergunningaanvraag opnieuw aan de kant geschoven, met als reden ‘dat het niet mag in Suriname’.
Doerga: “Als ik vroeg waarom het niet mocht, kreeg ik geen antwoord. Wat ik moest doen, was een geldbedrag storten in de partijkas, maar dat heb ik geweigerd. Ondertussen werd ergens anders een tweede winkel geopend en toen heb ik een jurist in de arm genomen, want van 2000 tot 2007 lag alles stil! Er volgde een gesprek en na zes weken mocht ik mijn vergunning gaan halen.” Op hetzelfde adres als van de videotheek staat nu Love and Kisses. Zoon Ryan die al in de videotheek meehielp, staat nu voltijds in de erotische winkel. “De drempelvrees was er altijd, maar het wordt minder. We krijgen ook veel vrouwen - in verhouding tot de mannen - ongeveer vier op zes. Maar als je het goed bekijkt, zijn de meeste van de spullen bestemd om de vrouw te laten genieten!”
Volgens de Doerga’s varieert de leeftijd van de klanten. Het best verkochte product zijn de erectiepil, op de voet gevolgd door penisvergrotende middelen. Een geheim onderzoek, gepubliceerd op een website, benoemde Love and Kisses tot de beste vanwege haar assortiment, inrichting en klantvriendelijkheid.
Twee jaar geleden werd Doerga beloond met een award voor most outstanding retailer van Suriname van het merk California Exotic. In datzelfde jaar stuurde een leverancier in Nederland een vertegenwoordiger naar Suriname om te zien waarom de zaak uitzonderlijk meer verkocht dan haar concurrenten. Doerga: “De verkoopcijfers verbaast de leverancier, maar het is hoe je het de klant uitlegt. En al onze producten hebben een Nederlandse beschrijving. Met de gezondheid van de klant zijn we voorzichtig, we geven goed advies en de meeste van de middelen zijn plantaardig. Nepproducten zijn een probleem en kunnen ons een negatieve naam geven, maar we weten wat we binnen brengen. Onze collecties zijn groot en de prijzen goed.”
Seksshops, waarop nog altijd veel taboes rusten, zijn tegenwoordig noodzakelijk. Vrouwen die na een bepaalde leeftijd minder gevoelig worden, halen orgasme- en lustopwekkende middelen. Mannen met erectieproblemen hebben nu meer keus dan alleen viagra; een pop of kunstvagina zijn alternatieven en een sleeve met knobbels werkt net zo goed als boegroe’s in de voorhuid aanbrengen, wat risicovol is.
Love and Kisses heeft als enige de bilvergroter voor vrouwen (uitwendig), de sneltester op drugs en SOA en een speciale sekstampon die zwemmen en seks mogelijk maakt tijdens de menstruatie. Een grote bol watten of een schadelijk remtablet zijn dan niet meer nodig. “We mogen geen ‘nee’ verkopen”, is de mening van Doerga, die liever zijn producten uit Europa betrekt waar de controle op veiligheid van de middelen strenger is. “Jaarlijks komen er twee- tot driehonderd nieuwe producten bij op de Europese beurzen. Dit jaar worden we agent van een van de grootste leveranciers van erotische stimulerende middelen. Dat zegt toch wel wat, maar belangrijk is dat we voor iedere behoefte en beurs iets hebben.”