Back U bevindt zich hier: Home Home Parbode info Toen en nu Toen & nu: Novelty Store
woensdag, 31 augustus 2011 23:00

Toen & nu: Novelty Store

Geschreven door Marlies Verhelst

Suriname telt honderden oude gebouwen met een mooie geschiedenis

Novelty Store – Fernandes Groene Gevel
1920-2011

 

toen-nu1.jpg
 
Een indrukwekkend verhaal, dat van Isaak Fernandes en zijn zoon Jules. Waar negentig jaar geleden nog een bescheiden bordje met ‘I. Fernandes en zoon’ aan de gevel van hun Novelty Store prijkte, is de naam nu niet langer weg te denken uit Suriname. Toch zijn er weinigen die zich het Fernandes-winkeltje op de hoek van de Keizer- en de Klipstenenstraat kunnen herinneren, waar nu ‘Fernandes Groene Gevel’ in de plaats is gekomen. De kleine winkel van weleer herbergt nochtans een hoop geschiedenis, het is daar dat vader en zoon Fernandes begonnen aan de opbouw van hun imperium. Wie het zich gelukkig nog wel kan herinneren, is werknemer Herman Chocolaad. “De oude Novelty Store was de allereerste Fernandes-winkel en ook de cola-fabriek vond er zijn oorsprong. Het houten gebouw van toen is er nu niet meer. Al in 1967 werd het volledig afgebroken en vervangen door een stenen constructie. In de Novelty Store konden mensen terecht voor allerlei goedkope goederen. Bordjes die de winkel versierden, prezen onder andere voetballen, portretlijsten en wit katoen aan, maar ook voor schoolbenodigdheden en schoenen kon je er terecht. Toen hadden ze al een uitgebreid aanbod, maar vandaag biedt Fernandes werkelijk alles aan, van frisdranken tot autobanden en airco’s.
De hoek is ondertussen onherkenbaar veranderd. De ogenschijnlijke rustige kruising heeft plaatsgemaakt voor druk verkeer met verkeerslichten en het kleine pand is omgevormd tot een groot gebouw dat onderdak geeft aan een hifi-winkel en een meubelzaak.
Zelfs de overdekte rotonde waar een agent in 1920 buiten het bereik van hitte en regen het verkeer kon regelen, is jammer genoeg verdwenen.

 

 

toen-nu2.jpg