Back U bevindt zich hier: Home Home Parbode info Toen en nu Toen & nu, Het Postkantoor
maandag, 31 oktober 2011 23:00

Toen & nu, Het Postkantoor

Geschreven door Tascha Aveloo

Suriname telt honderden oude gebouwen met een mooie geschiedenis

In 1806 was het postkantoor een klein houten gebouw op het Kerkplein. In 1896 werd een groter twee verdiepingen tellend gebouw opgezet, eveneens van hout. Het bouwwerk was ruim zestig meter breed met een achteringang voor het personeel en de sanitaire voorzieningen op het erf. In de rechtervleugel zat het postkantoor en in de linkervleugel de Postspaarbank. De directeur was het hoofd van beide diensten en hij woonde op de bovenverdieping. Over dit oude gebouw is weinig te vinden in de archieven.

 

 

toen-nu1.jpg

 

Wat wel duidelijk is, is dat zowel het Postkantoor als de Postspaarbank hun diensten uitbreidden, met als gevolg dat een groter gebouw nodig was. Daarin zou worden ondergebracht de Postspaarbank, de Posterijen, de Ontvanger der directe belastingen, de Centrale Administratie van Financiën, de dienst der Domeinen en het Centrale Bureau Luchtkartering. Het werd een gebouw met drie verdiepingen aan het Kerkplein, ontworpen door ir. Peter J. Nagel en gebouwd door bouwbedrijf Vyent-Langendijk. Om dit alles te kunnen herbergen, werden het oude postkantoor en twee andere gebouwen gesloopt. De eerste steenlegging voor het nieuwe gebouw was in september 1957. Nadat ook de afdeling postpakketten en de douane waren overgekomen naar dit gebouw, werd de officiële installatie van de Posterijen in de rechtervleugel in 1959 verricht door de toenmalige minister van Financiën, dr. Jules Sedney.
Onder de luifel bevinden zich de postbussen met de vele deurtjes, waar sinds het bestaan van het postkantoor grote bedrijven en particulieren hun post en drukwerk in ontvangen. Uiteindelijk verhuisde de Postspaarbank, ook wegens uitbreiding, naar een ander gebouw aan de Knuffelsgracht.

 

toen-nu2.jpg