Back U bevindt zich hier: Home Home Parbode info Toen en nu Toen & nu: Hoofdbureau politie Waterkant
dinsdag, 31 januari 2012 23:00

Toen & nu: Hoofdbureau politie Waterkant

Geschreven door Pieter Vierstraete

Suriname telt honderden oude gebouwen met een mooie geschiedenis 

Hoofdbureau politie Waterkant
1935 – 2011

 

toen-nu1.jpg

 

Het Hoofdbureau van politie aan de Waterkant - of wat er nog van over is - spreekt als geen ander tot de verbeelding voor wie de geschiedenis een beetje kent. Het was een ontwerp van de destijds toonaangevende architect Willem Eduard Sniphout (1890-1972), die ook het eveneens niet meer bestaande Luxor-theater aan de Zwartenhovenbrugstraat ontwierp en de bouw van theater Tower aan de Heerenstraat begeleidde. Sniphout kreeg als technisch hoofdambtenaar op het departement van Openbare Werken en Verkeer veel overheidsopdrachten.
Het deels houten politiebureau was daar een van. Het werd destijds neergezet op de plaats van het oude ronde politiebureau (het zogeheten Lontoe oso), niet ver van de Platte Brug. Sniphout maakte de transformatie van het hoofdbureau zelf niet meer mee. Nou ja, vernietiging klinkt rechtvaardiger dan transformatie. Want van het oorspronkelijke pand is niet veel meer over.
Op 25 februari 1980 werd het gebouw door opstandige militairen in brand geschoten, waarna ze de leiding van het land overnamen. Enkel vier grote zuilen bleven overeind staan, die tot op de dag van vandaag het fundament vormen voor het Monument van de Revolutie. Rond 1985 ontwierp zoon August Sniphout een nieuw politiebureau, maar dit is uiteindelijk nimmer gebouwd. In februari vorig jaar kwam het herdoopte Revolutieplein opnieuw in het middelpunt van de belangstelling toen minister van Openbare Werken Ramon Abrahams dure renovatiewerken aankondigde. Een slordige 2,8 miljoen srd werd uitgegeven aan een revolutiemuseum, een openbaar toilet en een esthetische facelift om het geheel een stuk moderner te laten ogen. Gemeenschapsgeld dat volgens sommigen nuttiger kon worden besteed. De controverse die de revolutie van 1980 oproept, is nooit ver weg.

 

toen-nu2.jpg