Back U bevindt zich hier: Home Home Parbode info Toen en nu Toen & nu,Torarica
maandag, 30 april 2012 23:00

Toen & nu,Torarica

Geschreven door Kaat Teerlinck

Suriname telt honderden oude gebouwen met een mooie geschiedenis

Kermis Coney Island – Hotel Torarica
1910 – 2012

toen-nu1.jpg

toen-nu2.jpg

Op beide foto’s is deze plaats aan de Surinamerivier een recreatieoord, alleen op een andere manier.
In het begin van de twintigste eeuw stond de kermis op het Gouvernementsplein, nu het Onafhankelijkheidsplein, maar die mocht daar niet blijven staan van de toenmalige gouverneur, omdat de openbare diensten niet goed konden functioneren door geluidsoverlast. Daardoor verhuisde het vermaakcentrum naar het Rietbergplein, genoemd naar Lambertus Johannes Rietberg, president van het Surinaamse Hof van Justitie en waarnemend gouverneur in de negentiende eeuw.
Kermis Coney Island heeft maar enkele jaren aan de waterkant gestaan. Volgens de jongeren van toen was het een stoere uitgaansplaats, waar je ook kon rolschaatsen en ijsjes en ander lekkers kon eten.
In het midden van de twintigste eeuw werd er het ‘Onafhankelijkheidshotel’ gebouwd. Geen echt hotel, maar een kantoorgebouw waar de onafhankelijkheid voorbereid werd.
Pas op 10 juli 1962 werd Hotel Torarica officieel geopend door prinses Irene. De naam van het hotel werd gekozen uit honderden voorstellen. Mensen konden suggesties doen en maakten kans op een prijs. De naam verwijst naar de eerste hoofdplaats van Suriname: Thorarica, vlakbij Jodensavanne.
Het bijzondere aan het hotel, zeker in die tijd, was dat het hele gebouw voorzien was van airconditioning. Verder hadden alle kamers bad, toilet, radio en telefoon. Toen waren er ongeveer tachtig, nu heeft Torarica meer dan 130 kamers, waardoor het één van Surinames grootste hotels is. Het terrein, dat tot aan de Surinamerivier strekt, heeft intussen een uitgebreid aanbod aan faciliteiten. Naast het zwembad is er een tennisterrein te vinden, een fitnessruimte, een speelplein voor de kinderen en zelfs een volleybalveld.
Vaste klanten zijn piloten en stewardessen, voor wie bepaalde vleugels voorbehouden worden. Verder zijn hier voornamelijk Nederlanders en andere Europeanen te vinden.
Inmiddels zijn ook twee dochterondernemingen opgestart. Het Eco Resort Inn, geopend in 1997, is bedoeld voor toeristen voor wie het iets minder mag kosten. Tien jaar later kwam Royal Torarica erbij, dat zich richt op zakenmensen en klanten die op luxe gesteld zijn. In dit hotel is alles tot in de puntjes afgewerkt: zelfs de onderkant van de liftvloer bevat kleine lichtjes. De gasten hebben toegang tot een zwembad, omringd door een vijver met exotische vissen en stijlvolle ligstoelen. Zowel binnen als buiten loop je personeel tegen het lijf. Een constante bedrijvigheid, maar hoe kan het ook anders met meer dan 350 personeelsleden voor de hele keten.