Back U bevindt zich hier: Home Interview Shrinivási - Eeuwige verwondering
dinsdag, 21 april 2015

Shrinivási - Eeuwige verwondering

Geschreven door  Ko van Geemert

De 88-jarige, in Suriname geboren dichter Shrinivási, woont al weer een jaar of acht op Curaçao. Een ontmoeting met een dichter van schijnbare uitersten, een bescheiden en zelfbewuste auteur, pessimistisch en hoopvol, schrijvend over het meest verhevene en het meest nietige. Een man met het vermogen zich blijvend te verwonderen.

Martinus Haridat Lutchman werd op 12 december 1926 geboren op plantage Vaderszorg in het district Beneden-Suriname. Zijn overgrootouders waren Brits- Indiërs die als contractarbeiders vanuit India (Hyderabad) naar Suriname waren gekomen. Zijn vader was catechist van beroep en voedde zijn acht kinderen (met Martinus als oudste) op in het rooms-katholieke geloof.

Shrinivási zelf werkte als onderwijzer in Suriname, Nederland en op Curaçao, waar hij in 1951 ging wonen. Daar trof hij een letterkundig leven aan zoals Suriname dat toen nog niet kende, met tijdschriften als Het Caraïbisch Venster, waarin hij in 1952 onder het pseudoniem Fernando zijn eerste verzen publiceerde. Hij woonde afwisselend op Curaçao, in Nederland en in Suriname, trouwde, kreeg twee dochters, en scheidde. In 2007 verhuisde hij weer naar Curaçao, zijn naar het zich laat aanzien laatste verblijfplaats.

Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.