Back U bevindt zich hier: Home Interview Kees de Koning - Suriname is een te gek land
donderdag, 21 mei 2015

Kees de Koning - Suriname is een te gek land

Geschreven door  Robert Alting

Kees de Koning, eigenaar en oprichter van het Nederlandse hiphop-platenlabel Top Notch, startte twee jaar geleden het project Sranan Gowtu, een eerbetoon aan de iconen uit de Afro-Surinaamse muziek. Het einde van het project is in zicht, maar De Koning is nog niet klaar met Suriname.

Als jongetje woonde Kees de Koning (43) aan de Van Woustraat in Amsterdam en als hij naar school moest, kwam hij steevast langs een kraampje op de Albert Cuypmarkt met Surinaamse muziek. De ronkende namen van deze artiesten - Happy Boys, Master Blaster en Kunta Kinte - maakten indruk op hem. Jaren later, in 2009, is De Koning een gevierd platenbaas in Nederland en brengt hij het nummer Mi Rowsu/ Tuintje in mijn hart van Damaru en Jan Smit uit.

Wanneer hij op zoek gaat naar de Afro-Surinaamse muziek die hij zich herinnert uit zijn jeugd, ontdekt hij dat daar verrekt weinig van is terug te vinden. Op dat moment ontstaat het idee van Sranan Gowtu, waarvan in mei 2013 het eerste verzamelalbum wordt uitgebracht. Er wordt een samenwerking aangegaan met Fernandes en inmiddels zijn zeven verzamelalbums uitgebracht, van onder andere Lieve Hugo, Papa Touwtjie, Max Nijman en Trafassi. Kees de Koning blikt terug op de afgelopen twee jaar.

Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.