Back U bevindt zich hier: Home Interview Deryck Ferrier
dinsdag, 21 juli 2015

Deryck Ferrier

Geschreven door  Theo Ruyter

"Ontwikkelen gaat niet vanzelf"

Onverholen tegenstanders van modernisering.” Zo typeert de éminence grise Deryck Ferrier, algemeen directeur van het CESWO (Centrum voor Economisch en Sociaalwetenschappelijk Onderzoek), het merendeel van onze politici en opiniemakers in een indringend gesprek met Parbode. Daarmee spreekt hij om te beginnen de gedachte tegen dat het de bevolking van het land is, die niet beter weet of niet beter wil. En hij geeft zijn verklaring van de impasse, waarin het ontwikkelingsproces van het land nu al zoveel jaren verkeert.

Voor menigeen is Ferrier de nestor van de Surinaamse wetenschappers, die ‘ontwikkeling’ hoog in het vaandel hebben. Hij is in het bijzonder gekend vanwege zijn inzichten en adviezen over Paramaribo als stad tegen wil en dank en de betekenis van verstedelijking voor die stad en de andere districten. Daarover verzorgde hij onlangs nog, in april, een studium generale in de faculteit van Technische Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit.

Ik zit nauwelijks aan zijn bureau in de directiekamer te wachten op de koffie die mij is aangeboden, of ik krijg al een mini-college over het verschil tussen sociologie op z’n Amerikaans en sociologie op z’n Hollands. Ferrier is namelijk afgestudeerd aan de Universiteit van Wisconsin, waar – zegt hij – de bestudering van de structuur en functionering van maatschappelijke ordeningen centraal stond in de sociologie. En dus ook economische zaken voortdurend aan bod kwamen, terwijl je destijds in Nederland als socioloog al gauw in de hoek ‘welzijnswerk’ terechtkwam.

Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.