Back U bevindt zich hier: Home Interview Benito Linger
dinsdag, 21 juli 2015

Benito Linger

Geschreven door  Moritz Zimmer

‘Zonder dromen heb je geen leven’

Benito Linger (31) is kickbokser in hart en nieren. In Nederland leek een glansrijke carrière voor hem weggelegd. Totdat het noodlot toesloeg en Linger, kort na zijn promotie tot de A-klasse, ernstig geblesseerd raakte. Nu, zes jaar later, is hij vastbesloten om zijn grootste droom te verwezenlijken: zijn comeback in de kickboksring. Parbode sprak met hem over vallen en opstaan, en over de bijzondere samenwerking met zijn trainer Ilonka Elmont. “Ze ziet alles. Dat is soms wel moeilijk.”

Kickboksen is een vermoeiende sport. Helemaal in het tropische klimaat van Suriname. Toch geniet de sport steeds meer populariteit, al zijn de precieze regels over het algemeen nog onbekend. “Bij kickboksen gaat het om het gebruik van verschillende trap- en knietechnieken. En wanneer er wordt gevochten volgens de traditionele Thaise technieken, gebruiken we ook elleboogtechnieken”, vertelt Benito Linger.

Hij begon met kickboksen toen hij zeventien was. “Toen was het weliswaar nog niet serieus,” zegt Linger, “ik vond het gewoon leuk en stoer om te doen.” Maar zijn enthousiasme voor de sport zorgde ervoor dat het kickboksen onderdeel werd van zijn leven. Op zijn twintigste vocht hij zijn eerste wedstrijd, en drie jaar later promoveerde hij naar de A-klasse. Hij vocht steeds meer partijen en zijn carrière leek op gang te komen.

Helaas stond Linger een ander lot te wachten: hij raakte ernstig geblesseerd. Twee knieoperaties volgden en zijn carrière kwam op het spel te staan. Linger had het moeilijk met zijn herstel en werd depressief. “Ik viel mentaal in een enorm gat. Van iedere dag trainen naar niets. Niet meer werken en niet meer sporten. Ik was zo gefocust op carrière maken, en ineens volgde er een blessure. Dat was een flinke shock. Ik nam het trainen niet meer serieus. Begon te roken, drinken en soms te blowen. Het was geen fijne fase in mijn leven.”

Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.