Back U bevindt zich hier: Home Interview Rudolf Elias - Ik wil Staatsolie deels privatiseren
vrijdag, 21 augustus 2015

Rudolf Elias - Ik wil Staatsolie deels privatiseren

Geschreven door  Pieter van Maele

Wat in 1980 begon als de droom van oprichter Eddie Jharap, is nu het vlaggenschip van de Surinaamse economie. We hebben het dan uiteraard over ons eigen oliebedrijf Staatsolie. Sinds mei staat algemeen directeur Rudolf Elias er aan het roer. “De politiek is slim genoeg om met ons geen spelletjes te spelen.”

Het zijn razend drukke tijden bij Staatsolie. Het staatsbedrijf pompt elke dag 17.000 vaten olie naar boven, haalde met een nieuwe obligatielening onlangs 100 miljoen USdollar op, is samen met een tiental internationale oliebedrijven voor de kust van ons land druk op zoek naar nieuwe olievoorraden én sleutelt daarnaast volop voort aan zijn gloednieuwe olieraffinaderij, die eind vorig jaar officieel in gebruik werd genomen.

We schamen ons dan ook wanneer we ons voor dit interview tien minuten te laat aanmelden op het hoofdkantoor van Staatsolie, achter het ministerie van Openbare Werken. Gelukkig is kersvers algemeen directeur Rudolf Elias (55) lang de kwaadste niet. Na een – terechte – bolwassing mogen we alsnog onze vragen op hem afvuren. Hoe voelt het bijvoorbeeld om een olieproducent te mogen leiden?

Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.