Back U bevindt zich hier: Home Interview Ruth Groenhart
maandag, 23 november 2015

Ruth Groenhart

Geschreven door  Anouska Blanca

Eenzaamheid in wat er echt in je hart omgaat en trauma’s verwerken, daar hebben meer mensen dan je denkt last van. Sommige verwerken het door gesprekken met psychiaters, hun familie of met sistergirls. Weer anderen hebben wat meer stimulans nodig om te leren loslaten. Dan komen de gesprekken van Ruth Groenhart (45) goed van pas. Ze maakt onderwerpen bespreekbaar die vrouwen versterken in hun rol als vrouw, partner en moeder.

Ruth Groenhart is bij de meeste Surinamers onbekend, maar ze is een opvallende verschijning. Haar prachtige natural haarstijl en unieke kleding, gecombineerd met een aanstekelijke vrolijkheid, maken haar bijzonder. Deze radioprogrammamaker, schrijfster, poëet en spreekster steelt harten waar ze ook komt. Ze is het gezicht van positiviteit en liefde.

Rond haar vierde vertrok ze naar Suriname en bracht een groot deel van haar jeugd hier door. Ondanks dat ze educatie, groei en ontwikkeling belangrijk vindt, kwam ze erachter dat school niet haar ding was. “De manier van lesgeven boeide mij niet”, denkt Groenhart hardop terug aan die tijd. Achteraf zou ze leren dat ze meer een creatief mens is. Een ontdekking die zich niet zonder slag of stoot aankondigde. “Ik liet mij vormen door mijn omgeving. De opmerking over mijn ‘bigi noso’ en mijn eigen interpretaties over mijn haar en uiterlijk - de lievelingetjes in de klas op de lagere school zagen er niet uit zoals ik - waren onder andere aanleiding voor een deuk in mijn zelfbeeld. Mijn brede neus bleef me achtervolgen in mijn gedachten. Mijn kroeshaar was intussen steil gemaakt door de relaxer, want dan hoorde ik erbij.”

Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.