Back U bevindt zich hier: Home Interview Ik miste de steun van de president
maandag, 25 januari 2016

Ik miste de steun van de president

Geschreven door  Pieter van Maele

Vijf jaar lang was hij de grote baas tijdens de ministerraad. Tot Robert Ameerali na de verkiezingen met stille trom moest vertrekken. Desi Bouterse zou het voortaan met een andere vicepresident doen. Hoe kijkt hij op de afgelopen jaren terug? “Bouterse heeft veel minder vat op alles wat om ons heen gebeurt dan iedereen altijd denkt.”

Wanneer voormalig vice- president Robert Ameerali (54) de voeten onder tafel schuift, valt meteen op hoe ontspannen en uitgerust hij oogt. Alsof het vicepresidentschap de afgelopen vijf jaar een zware last is geweest, die nu eindelijk van zijn schouders is afgegleden. Hij glimlacht. “Het voelt goed om eens wat rust te hebben en afstand te kunnen nemen van alles wat de afgelopen tijd is gebeurd. Toen de munt onlangs werd gedevalueerd, bijvoorbeeld, was ik blij dat ik niet diegene was die het weer mocht gaan uitleggen in het parlement.

“Tegelijkertijd volg ik het nieuws en het politieke spel zoals voorheen op de voet, maak je geen zorgen. Ik ben niet in slaap gevallen, ik heb alle cijfers nog altijd op een rijtje. Was ik nog vicepresident geweest, dan had ik die recente devaluatie bijvoorbeeld nooit laten doorgaan. Dat kan ik je verzekeren. Je kan een munt niet devalueren zonder ondersteunende maatregelen te treffen. Of mijn leven nu vrijer is? Er wandelen nog steeds lijfwachten van de inlichtingendienst om me heen, en die blijven er nog even ook, dus op dat vlak zeker niet.”

Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.