Back U bevindt zich hier: Home Interview Suriname moet zijn homo’s omarmen
donderdag, 28 januari 2016

Suriname moet zijn homo’s omarmen

Geschreven door  Pieter van Maele

Na jarenlang voor homorechten te hebben gestreden, doet Tieneke Sumter (53) het vanaf dit jaar wat rustiger aan. Al zal het vuur bij de mensenrechtenactiviste natuurlijk nooit helemaal uitdoven. “Elk leven dat je kan redden, moet je proberen te redden.”

W ie half oktober door Paramaribo wandelde, zal het ongetwijfeld zijn opgevallen. Aan Royal Torarica, bij de Nederlandse ambassade, op het kabinet van de first lady en voor tientallen winkelzaken wapperde tijdens de Coming Out Week een regenboogvlag, het bekende symbool van gay pride. De traditionele straatparade die de jaarlijkse campagne voor homorechten sinds 2011 afsluit, was met zo’n vierhonderd deelnemers net zo goed een daverend succes.

Wanneer we in een koffiezaak aanschuiven met Tieneke Sumter, tot voor kort voorzitter van het overkoepelende platform dat alle landelijke homorechtenorganisaties bundelt, hoeft het dus niet te verbazen dat ze glundert van trots. “Het was het vijfde jaar dat we het evenement organiseerden, en elke keer groeit het weer. Nooit eerder liepen er zoveel mensen mee als eind vorig jaar. Het toont dat de holebigemeenschap een vaste plek in Suriname heeft veroverd, dat we ons niet langer verstoppen. Een betere bigi yari had ik voor de organisatie niet kunnen dromen.”

Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.