Back U bevindt zich hier: Home Interview Lua Mattos, de energieke sambadanseres
woensdag, 20 april 2016

Lua Mattos, de energieke sambadanseres

Geschreven door  Vanessa Koster

Er zijn nauwelijks sambadanseressen in Suriname, maar degenen die er zijn, zijn zeer actief. Zoals Lua Mattos, die zich ervoor inzet om de samba verder te ontwikkelen in ons land. Ondanks het negatieve imago. ‘Veel mensen denken dat een sambadanseres hetzelfde is als een erotische danseres. Maar dat is niet zo.

Samba is in Suriname nog nauwelijks in trek. Toch is er een dame die zich sterk maakt voor de ontwikkeling van de sambadans in Suriname: Lua Mattos. Als klein meisje van vijf danste ze al rond in haar geboorteplaats Salvador de Bahia in Brazilië. Het duurde niet lang voordat haar talent werd opgemerkt en ze van haar grootste passie haar beroep kon maken. Ze studeerde af aan de dansschool Escola de Dança da Universidade Federal da Bahia en werd professioneel danseres.

Mattos kwam voor het eerst in Suriname toen ze negen jaar geleden met een Braziliaanse sambadansgroep optredens ging verzorgen in het Tropicana Casino. “Toen het contract verlopen was, ben ik met de groep terug naar huis gekeerd. Maar ik kreeg opnieuw werk in Suriname via Lustig Events. Tijdens hun evenementen was ik vuurdanseres.” Het viel Mattos op dat Suriname verschillende dansstijlen kent, maar dat samba nog relatief onbekend is. “Er waren helemaal geen groepen die zich met samba bezighielden, terwijl daar naar mijn idee wel behoefte aan was.”

Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.