Back U bevindt zich hier: Home Interview Surinaamse kindercardioloog in Willemstad
maandag, 20 juni 2016

Surinaamse kindercardioloog in Willemstad

Geschreven door  Ko van Geemert

Shirley Lo-A-Njoe is kindercardioloog. Ze behandelt kinderen met hartafwijkingen op Curaçao, waar zij woont, en op Aruba. Maar ook in Suriname, waar ze vandaan komt. ‘Het is een prachtig vak, ik ben altijd ermee bezig.’

Kindercardioloog Shirley Lo-A-Njoe woont al weer geruime tijd op Curaçao, maar ze is in Suriname geboren. “Dat was in Paramaribo. Mijn vader was geneesheer in Suriname en later vaatchirurg, onder andere in Nederland en op de Antillen. Mijn moeder was boekhoudster. Het was snel duidelijk dat ik dat talent niet van haar geërfd had: rekenen is niet mijn sterkste kant. Van de acht kinderen van mijn vader zijn vier later in de gezondheidszorg terechtgekomen.

“De eerste vijf jaar van mijn leven heb ik in Suriname doorgebracht, maar ik moet bekennen dat ik daar niet zo veel meer van weet. Geen gebeurtenissen, maar meer indrukken, geuren bijvoorbeeld. Ik kom nog graag in Suriname, daar heb ik ook nog familie en vrienden. Ik heb nooit overwogen er te gaan wonen; mijn man is van Curaçao, hij is psychiater hier, en we hebben twee prachtige meiden.

“Eén keer per jaar kom ik met collega’s uit Nederland naar Suriname voor de Kinderhart screeningsmissie. Er is geen kindercardioloog in Suriname en wij zien dan, samen met Surinaamse artsen, gedurende twee weken alle kinderen met een hartafwijking en bekijken welke behandeling gegeven kan worden. Dat is op uitnodiging van het Eddie en Ingrid Fonds, genoemd naar de eerste kinderen die hier aan hun hart werden geopereerd. Door sponsoring kunnen ze dat bekostigen. Ik doe dit zelf nu een jaar of acht. Er komt in Suriname gelukkig wel steeds meer knowhow op het gebied van hartproblemen. Er is bijvoorbeeld een lokale hartchirurg voor volwassenen.

Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.