Back U bevindt zich hier: Home Interview Surinaamse economie vereist radicale hervorming
woensdag, 20 juli 2016

Surinaamse economie vereist radicale hervorming

Geschreven door  Julian Neijhorst

Meer dan ooit is diversificatie van de economische bedrijvigheid in Suriname gewenst. Ons land is failliet, en er is een complete nieuwe visie op de staatshuishouding nodig. Deryck Ferrier, algemeen directeur van het Centrum voor Economisch en Sociaal Wetenschappelijk Onderzoek (CESWO), benadrukt tegenover Parbode dat nu het moment is om cruciale hervormingen door te voeren. Hij zet de hoofdlijnen van een masterplan uiteen, waarmee onze economie een kwantumsprong vooruit kan maken.

A ls het aan Deryck Ferrier ligt, kan alleen een compleet nieuwe oriëntatie de Surinaamse economie uit het slop halen. Een simultane en integrale aanpak van de doorstart van de aluinaardeindustrie, in combinatie met de verbetering van de toegankelijkheid van het estuariene gebied van de Surinamerivier voor grote moderne zeeschepen, is een conditio sine qua non voor het welslagen van dit megaproject.

Ferrier geeft aan dat behalve de voornoemde projecten, de implementatie ook een systeem van enkele specifiek geïdentificeerde ontwikkelingsprojecten zal omvatten, wat een ontzaglijk multipliereffect zal opleveren voor de ontwikkeling van de dienstensector en de werkgelegenheid. De investeringen voor de implementatie zullen primair met particulier kapitaal moeten worden geëffectueerd; de exploitatie en het beheer van de te creëren faciliteiten en productiebedrijven zullen ook exclusief in handen van private ondernemingen moeten blijven.

Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.