Back U bevindt zich hier: Home Interview De haat-liefdeverhouding van Hugo den Boer
woensdag, 20 juli 2016

De haat-liefdeverhouding van Hugo den Boer

Geschreven door  Anne Huits

Hugo den Boer is 25 wanneer hij in 2000 naar Suriname emigreert. Hij is landbouwkundig ingenieur en voorzien van een pedagogische aantekening, dus bevoegd tot het verzorgen van lessen in het vak biologie. Den Boer wil graag een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van ons onderwijs, bij voorkeur in Marowijne. Sinds die tijd heeft hij een haat-liefdeverhouding met het ministerie van Onderwijs. De liefde geldt voor het kind, het onderwijs, het district. De minder positieve gevoelens zijn gericht tegen het ministerie, de regeltjes, de bureaucratie en de arrogantie.

Den Boer begint zijn loopbaan als leerkracht biologie in Moengo. Op zijn school heeft men ook een leerkracht Engels nodig. Geen nood, Den Boer verzorgt ook de lessen Engels. Een week heeft 35 lesuren. Hij wordt ingeroosterd voor 32 lesuren en die drie overige uren fungeert hij meestal als invalkracht. Den Boer: “Tegenwoordig klaagt men als men voor 26 uren wordt ingeroosterd, maar dat kenden we niet in Moengo, we werkten als team en we zetten ons in.” Hij zorgt ervoor dat de leesboekjes voor Engels en Spaans in stencilvorm beschikbaar en betaalbaar zijn.

Samen met Emmy Hart van het schoolhoofdenberaad stelt hij een mailadressenlijst samen, waarmee nu nog gewerkt wordt, binnen en buiten het ministerie. Ook mulo-herexamenbundels en GLO-toetsbundels zijn beschikbaar. Het aantal tienerzwangerschappen op de school wordt in een jaar tijd teruggebracht van twaalf naar twee. Den Boer: “Iedere biologieles die ik gaf, begon ik erover. En het heeft geholpen. Je zag dat er een soort bewustwording plaatsvond. Ja, kinderen krijgen is een zegen, maar niet als je zelf nog een kind bent.”

Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.