Back U bevindt zich hier: Home Interview Onder alle omstandigheden overeind blijven
maandag, 22 augustus 2016

Onder alle omstandigheden overeind blijven

Geschreven door  Annick van Kerkum en Djoeke Bakker

De financiële situatie van de EBGS-scholen is nijpend. Van de overheid moeten zij nog miljoenen ontvangen, de ouderbijdrage is afgeschaft en het aantal giften dat via de kerk binnenkomt, loopt terug. Hoe gaan zij om met deze financiële tegenslag? ‘Geld dat je niet hebt, geef je niet uit’, zegt directrice Mildred Demon pragmatisch.

Het hoofdkantoor van de Stichting Onderwijs der Evangelische Broeder Gemeente in Suriname (EBGS) is gevestigd in het voormalige woonhuis van bisschop Emile Ritfeld, en bevindt zich aan de Domineestraat, tegenover de nieuwe Times Mall. Een A-locatie, maar het pand zelf is duidelijk toe aan een opknapbeurt. Opknappen, of het huren van een ander pand, is vanwege de penibele financiële situatie van de EBGS-scholengemeenschap echter lastig, vertelt directrice Mildred Demon

De financiële situatie van de scholengemeenschap is de laatste jaren sterk verslechterd. Uit het jaar 2014 heeft de EBGS nog een kwart van de ouderbijdrage tegoed van lanti, en in het jaar 2015 heeft zij zelfs nog niets ontvangen. In totaal komt dit neer op een bedrag van bijna SRD 2,1 miljoen. Hoe gaat de scholengemeenschap om met deze financiële tegenslag? Volgens de directrice voeren zij een stipt financieel beleid: “Geld dat je niet hebt, geef je niet uit.” Dus wordt er bijvoorbeeld ook geen geld uitgegeven aan onderhoudsprojecten. “De kosten hiervoor kunnen voor een grote school met minimaal negen lokalen namelijk al tegen de twee ton lopen.” Het gaat dus niet om kleine bedragen.

Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.